Επίδραση συμπληρωμάτων με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση σε βιοχημικούς δείκτες ασκησιογενούς μυϊκής βλάβης μετά από έκκεντρη άσκηση

Μεταπτυχιακή Εργασία 28039 128 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση συμπληρωμάτων με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση σε βιοχημικούς δείκτες ασκησιογενούς μυϊκής βλάβης μετά από έκκεντρη άσκηση
Συγγραφέας:
Μήτσια, Γιαννούλα, Νικόλαος
Επιβλέπων καθηγητής:
Νομικός, Τζώρτζης
Περίληψη:
Η ασκησιογενής μυϊκή βλάβη(ΑΜΒ) είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει είτε μετά από μια παρατεταμένη ασυνήθιστη άσκηση, είτε μετά από μια πολύ έντονη, απαιτητική άσκηση, ως συνέπεια των πολύ υψηλών μηχανικών και μεταβολικών απαιτήσεων κατά τη διάρκεια της άσκησης. Συνήθως εμφανίζεται 24 έως 48 ώρες μετά την άσκηση και περιλαμβάνει πόνο και ακαμψία στους προσβεβλημένους μύες, μειωμένο εύρος κίνησης των προσβεβλημένων αρθρώσεων, οίδημα και προσωρινή μείωση της μυϊκής δύναμης. Το μέγεθος και η διάρκεια των συμπτωμάτων στους αθλούμενους διαφέρουν και εξαρτώνται από την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και την προπονητική κατάσταση του αθλούμενου. Ωστόσο, η σοβαρή ή παρατεταμένη μυϊκή βλάβη μπορεί να επηρεάσει την πρόοδο και την απόδοση της προπόνησης, γι’ αυτό μελέτες γίνονται με σκοπό τον περιορισμό των συμπτωμάτων της ασκησιογενούς μυϊκής βλάβης. Μεταξύ διάφορων διατροφικών παρεμβάσεων που μελετώνται είναι και τα συμπληρώματα της Σπειρουλίνας και των Πολυφαινολών. Η Σπειρουλίνα (Spirulina platensis) είναι ένα κυανοβακτήριο, που τα τελευταία χρόνια μελετάται για την αντιοξειδωτική της δράση στην υγεία του ανθρώπου, αλλά και στα συμπτώματα της ασκησιογενούς μυϊκής βλάβης. Παράλληλα, μελέτες επικεντρώνονται στην αντιοξειδωτική δράση των Πολυφαινολών που βρίσκονται σε πλήθος φρούτων και λαχανικών, στην ΑΜΒ. Ένα τέτοιο προϊόν, πλούσιο σε πολυφαινόλες είναι και το ελαιόλαδο.
Σκοπός: Ο κύριος σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι να διερευνηθεί η επίδραση της μακροχρόνιας λήψης εμπορικά διαθέσιμων σκευασμάτων (σπειρουλίνας ή πολυφαινολών ελαιολάδου), στη μείωση της εμφάνισης ή στο ρυθμό εξάλειψης των συμπτωμάτων της ΑΜΒ λόγω του έντονου προπονητικού ερεθίσματος που θα οδηγήσει σε μυϊκή φλεγμονή.
Μέθοδοι: Η παρούσα μελέτη είναι μια τυχαιοποιημένη, μονά τυφλή, παράλληλη, ελεγχόμενη με εικονικό συμπλήρωμα παρέμβαση. Οι συμμετέχοντες λάμβαναν είτε σπειρουλίνα, είτε συμπλήρωμα πολυφαινολών ελαιολάδου, είτε το εικονικό συμπλήρωμα, για 15 ημέρες πριν το πρωτόκολλο άσκησης. Συμμετείχαν 26 υγιείς άνδρες εθελοντές, μη καπνίζοντες με μέτριο κινητικό προφίλ. Υποβλήθηκαν σε πρωτόκολλο έκκεντρης άσκησης, κάμψης αγκώνα στο μη επικρατές άνω άκρο, το οποίο είχε σαν στόχο την πρόκληση ασκησιογενούς μυϊκής βλάβης. Έγινε λήψη αίματος σε 6 χρονικές στιγμές (πριν τη χορήγηση συμπληρώματος, αμέσως πριν την άσκηση, 1, 24, 48 και 72 ώρες μετά την άσκηση). Ακολούθησε σύγκριση της επίδρασης της συμπληρωματικής χορήγησης σπειρουλίνας ή πολυφαινολών ελαιολάδου με το εικονικό συμπλήρωμα μέσω αξιολόγησης εργομετρικών δεικτών (μέγιστη ισομετρική ροπή, αντιλαμβανόμενος πόνος, εύρος κίνησης της άρθρωσης του αγκώνα) και μέτρηση δεικτών μυϊκής βλάβης (Κρεατινική Κινάση,CK και Γαλακτική Αφυδρογονάση,LDH) στο αίμα.
Αποτελέσματα: Το πρωτόκολλο άσκησης που εφαρμόστηκε προκάλεσε ασκησιογενή μυϊκή βλάβη στους εθελοντές, όπως φάνηκε από τους εργομετρικούς δείκτες. Οι βιοχημικοί δείκτες ΑΜΒ, CK και LDH, μεταβλήθηκαν αλλά δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από τη χορήγηση της σπειρουλίνας ή των πολυφαινολών ελαιολάδου.
Συμπεράσματα: Τα συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν ότι τα συμπληρώματα της σπειρουλίνας και των πολυφαινολών ελαιολάδου, δεν φαίνεται να επηρέασαν σημαντικά τους εργομετρικούς δείκτες των συμμετεχόντων συγκριτικά με το εικονικό συμπλήρωμα. Όσον αφορά τους βιοχημικούς δείκτες, ούτε εκεί φάνηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των παρεμβάσεων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-10-13
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Άσκηση - Υγιειονολογικές απόψεις
Αντιοξειδωτικά - Υγιειονολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
έκκεντρη άσκηση, ασκησιογενής μυϊκή βλάβη, εργομετρία, γαλακτική αφυδρογονάση, κρεατινική κινάση
Περιγραφή:
97 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

GIANNOULAMITSIA.pdf

3 MB