Προοπτική αξιολόγηση εθελοντών της μελέτης TEENAGE: φυσική δραστηριότητα, ανθρωπομετρικοί δείκτες και ο ρόλος των γονιδίων

Μεταπτυχιακή Εργασία 28023 104 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Προοπτική αξιολόγηση εθελοντών της μελέτης TEENAGE: φυσική δραστηριότητα, ανθρωπομετρικοί δείκτες και ο ρόλος των γονιδίων
Συγγραφέας:
Ανδριόπουλος, Κωνσταντίνος, Ιωάννης
Επιβλέπων καθηγητής:
Δεδούσης, Γεώργιος
Περίληψη:
Εισαγωγή-Σκοπός: Η μετάβαση από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή φέρνει πολλές αλλαγές στο σώμα και τον τρόπο ζωής του ατόμου και η συμβολή της γενετικής προδιάθεσης σε αυτό το στάδιο μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο. Η φυσική δραστηριότητα (ΦΔ) και το γενετικό προφίλ του κάθε ανθρώπου επηρεάζουν το καθένα μέσω διαφορετικών μηχανισμών τους δείκτες παχυσαρκίας. Τα τελευταία χρόνια όμως αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η σημασία της αλληλεπίδρασής τους ως προς την κοινή παχυσαρκία. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η επαναξιολόγηση, μετά το πέρας 15 ετών, δεικτών παχυσαρκίας των εθελοντών της μελέτης TEENAGE, η διερεύνηση της συσχέτισης αυτών με παράγοντες της ΦΔ, της γενετικής προδιάθεσης, καθώς και η πιθανή ύπαρξη αλληλεπίδρασης μεταξύ τους.
Μεθοδολογία: Έγινε συλλογή δεδομένων μέσω τηλεφώνου για τους ανθρωπομετρικούς δείκτες και για παράγοντες της ΦΔ. Εκτιμήθηκαν τα επίπεδα ΦΔ και δημιουργήθηκαν τέσσερα σκορ γενετικού κινδύνου (GRSs) για τους δείκτες παχυσαρκίας ΔΜΣ και ΠΜ/ΠΙ. Οι αναλύσεις έγιναν για το σύνολο του δείγματος αλλά και για κάθε φύλο ξεχωριστά.
Αποτελέσματα: Ανάμεσα στις κατηγορίες του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) αλλά και του λόγου ΠΜ/ΠΙ βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στα επίπεδα ΦΔ τόσο του baseline όσο και του follow-up αλλά και των καθιστικών δραστηριοτήτων. Από τα μοντέλα παλινδρομήσεων που δημιουργήθηκαν το επίπεδο ΦΔ και οι καθιστικές δραστηριότητες συσχετίστηκαν με το ΔΜΣ και το λόγο ΠΜ/ΠΙ με διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Από τα τέσσερα GRSs για τους δείκτες παχυσαρκίας μόνο εκείνο για το ΔΜΣ παρουσίασε στατιστικά σημαντική συσχέτιση στο baseline και στο follow-up, ενώ φάνηκε να αλληλεπιδρά και με τα πακετοετή ως προς τη μεταβολή του ΔΜΣ.
Συμπεράσματα: Η ΦΔ και οι καθιστικές δραστηριότητες φάνηκαν να επηρεάζουν σημαντικά τους δείκτες παχυσαρκίας, ενώ επιβεβαιώθηκε η ισχυρή γενετική προδιάθεση του ΔΜΣ τόσο στο baseline όσο και στο follow-up. Τα πακετοέτη αλληλεπίδρασαν σημαντικά με το GRS ως προς το ΔΜΣ. Ωστόσο απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την εύρεση και επαλήθευση αλληλεπιδράσεων μεταξύ γενετικών παραγόντων και ΦΔ ως προς τους δείκτες παχυσαρκίας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-10-13
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Παχυσαρκία - Γενετικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
αλληλεπίδραση γονιδίων-φυσικής δραστηριότητας, γονίδια, φυσική δραστηριότητα, δείκτες παχυσαρκίας, γενετική προδιάθεση
Περιγραφή:
145 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

KONSTANTINOSANDRIOPOULOS.pdf

1 MB