Η προγνωστική ακρίβεια του HellenicSCORE II στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και ο ρόλος της διατροφής. Επιδημιολογική μελέτη ΑΤΤΙΚΗ (2002-2022)

Μεταπτυχιακή Εργασία 27966 151 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η προγνωστική ακρίβεια του HellenicSCORE II στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και ο ρόλος της διατροφής. Επιδημιολογική μελέτη ΑΤΤΙΚΗ (2002-2022)
Συγγραφέας:
Βαφία, Χριστίνα, Νικόλαος
Επιβλέπων καθηγητής:
Παναγιωτάκος, Δημοσθένης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ, η καρδιαγγειακή νόσος (ΚΑΝ) αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ένας εκτιμώμενος αριθμός 17,9 εκατομμυρίων θανάτων αποδόθηκαν στη ΚΑΝ για το έτος 2019, αντιπροσωπεύοντας το 32% των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναφορικά με την Ελλάδα, σε πιο πρόσφατες μελέτες υποδεικνύεται ότι τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε μία αύξηση στην καρδιαγγειακή επίπτωση και στα δύο φύλα καθώς επίσης και στους νεότερους ενήλικες. Το αυξημένο καρδιαγγειακό νοσολογικό φορτίο σε παγκόσμια κλίμακα ανέδειξε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και της πρωτοβάθμιας πρόληψης και οδήγησε στην ανάπτυξη μοντέλων πρόβλεψης κινδύνου (σκορ), κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Για την Ευρώπη, το ESC SCORE προβλέπει τον 10ετή κίνδυνο θνησιμότητας από ΚΑΝ και αναπτύχθηκε από 12 ευρωπαϊκές προοπτικές μελέτες (n=205,178) με 7934 θανάτους από ΚΑΝ. Ο αλγόριθμος ενσωματώνει τις ακόλουθες παραμέτρους: ηλικία, φύλο, συστολική αρτηριακή πίεση (ΣΑΠ), ολική χοληστερόλη και κάπνισμα. Το 2021, η ίδια ερευνητική ομάδα του ευρωπαϊκού σκορ εργάστηκε προκειμένου να αναπτύξει και να εγκυροποιήσει το αναθεωρημένο μοντέλο πρόβλεψης (SCORE2). Το αναθεωρημένο σκορ εκτιμά τον συνδυασμένο πλέον 10ετή κίνδυνο θανατηφόρων ή μη καρδιαγγειακών επεισοδίων σε άτομα ηλικίας 40-69 ετών χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή σακχαρώδους διαβήτη, χωρίζοντας την Ευρώπη σε 4 περιοχές κινδύνου. Όσον αφορά στην Ελλάδα, το 2007 αναπτύχθηκε το HellenicSCORE, το οποίο αποτελεί την αναγωγή του ευρωπαϊκού μοντέλου SCORE και θεωρείται το πιο έγκυρο εργαλείο αποτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου αυτή τη στιγμή. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η ΚΑΝ μπορεί να προληφθεί, με την αντιμετώπιση συμπεριφορικών παραγόντων κινδύνου, όπως π.χ. το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η κατάχρηση του αλκοόλ.
Σκοπός: Με βάση τα παραπάνω, το ερώτημα, το οποίο τίθεται και καλείται να απαντήσει η παρούσα εργασία είναι το εξής : Η προγνωστική ακρίβεια των μοντέλων πρόβλεψης κινδύνου θα αυξανόταν με την ενσωμάτωση της αξιολόγησης των σημαντικών τροποποιήσιμων παραγόντων στο στατιστικό μοντέλο; Η έμφαση δίδεται στην ενσωμάτωση της αξιολόγησης της ποιότητας της διατροφής.
Μεθοδολογία: Το δείγμα της παρούσας μελέτης αποτελούσαν οι συμμετέχοντες στον 10-ετή και 20ετή επανέλεγχο της μελέτης ΑΤΤΙΚΗ αντίστοιχα. Το στατιστικό μοντέλο που εκτιμούσε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ήταν ο αναθεωρημένος αλγόριθμος HellenicSCORE II, που αναβαθμονομήθηκε με βάση τα δεδομένα της « Πανελλήνιας Μελέτης Διατροφής και Υγείας». Για την αξιολόγηση της προγνωστικής ακρίβειας ανάλογα με την ενσωμάτωση διαφορετικών τροποποιήσιμων παραγόντων (ποιότητα διατροφής, σωματικό βάρος και σωματική δραστηριότητα) αναπτύχθηκαν 4 μοντέλα με διαφορετικές μεταβλητές.
Αποτελέσματα: Tο Μοντέλο 1, το μοντέλο πυρήνας που περιλάμβανε μόνο το HellenicSCORE II εμφάνισε AUC=69.11% , ευαισθησία=6.62% και ορθή ταξινόμηση=84.60% στη 10ετία, και ΑUC=90.15%, ευαισθησία=70.06% και ορθή ταξινόμηση=83.75% στην 20ετία αντίστοιχα. Το Μοντέλο 4, το πλήρες μοντέλο που περιλάμβανε όλες τις επιπλέον μεταβλητές εμφάνισε AUC=73.82%, ευαισθησία=7.69% και ορθή ταξινόμηση=84.46% στη 10ετία, και AUC=90.07%, ευαισθησία=69.47% και ορθή ταξινόμηση=83.42% στην 20ετία αντίστοιχα. Κατά τη διαστρωματοποιημένη ανάλυση, όταν το MedDietScore >27 το Μοντέλο 1 εμφάνισε ορθή ταξινόμηση=91.78% στη 10ετία και ορθή ταξινόμηση=84.89% στην 20ετία. Αντίστοιχα το Μοντέλο 3 (HellenicSCORE II, METs ανά ημέρα, ΔΜΣ) εμφάνισε ορθή ταξινόμηση=91.99% στη 10ετία και ορθή ταξινόμηση=84.77% στην 20ετία όταν το MedDietScore>27.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-10-10
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Καρδιαγγειακό σύστημα-Ασθένειες-Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
Μεσογειακή διατροφή, προβλεπτική ακρίβεια, Καρδιαγγειακός Κίνδυνος
Περιγραφή:
72 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

CHRISTINAVAFIA.pdf

2 MB