Περίληψη:
Εισαγωγή: Η κιρκάδια ρυθμικότητα στα ανθρώπινα όντα αντιπροσωπεύεται από έναν περίπλοκο φαινότυπο, όπου τα άτομα διαφέρουν ως προς τον προτιμώμενο χρόνο ύπνου και δραστηριότητας και αυτό μπορεί να εκφραστεί με την έννοια του πρωινού-βραδινού. Τα άτομα με βραδινό χρονότυπο έχουν υψηλότερο κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών, αν και οι υποκείμενοι μηχανισμοί δεν είναι καλά κατανοητοί.
Στόχος: Ο στόχος της μελέτης ήταν να διερευνήσει τη συσχέτιση των παραμέτρων του κιρκάδιου ρυθμού με τις κατηγορίες χρονοτύπου, την αντίσταση στην ινσουλίνη και με άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την μεταβολική υγεία, σε ενήλικες μέσης ηλικίας.
Μεθοδολογία: Καταγράψαμε τη θερμοκρασία του καρπού σε 36 ενήλικες μέσης ηλικίας (50% γυναίκες, 55 ± 6,2 έτη) για 7 συνεχόμενες ημέρες υπό κανονικές συνθήκες ελεύθερης διαβίωσης. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων, το διεθνές ερωτηματολόγιο φυσικής δραστηριότητας, ερωτηματολόγιο αξιολόγησης ύπνου (AIS) και ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης χρονοτύπου (MEQ). Η ευαισθησία στην ινσουλίνη αξιολογήθηκε από τα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας και γλυκόζης νηστείας, ενσωματώνοντας τις τιμές αυτές για την αξιολόγηση ομοιοστατικού μοντέλου (HOMA-IR).
Αποτελέσματα: Το MESOR και το πλάτος δεν ήταν διαφορετικά μεταξύ των δύο χρονοτύπων, αλλά οι ακροφάσεις διέφεραν. Οι γυναίκες έδειξαν ακρόφαση νωρίς (9:27π.μ.) και οι άντρες είχαν καθυστερημένη ακρόφαση, που ήταν δύο ώρες αργότερα (11:26π.μ.). Οι μετρήσεις της θερμοκρασίας του δέρματος έδειξαν σημαντικές συσχετίσεις με το HOMA-IR. Δεν βρέθηκε σημαντική συσχέτιση με το ποσοστό λίπους και τη φυσική δραστηριότητα. Βρέθηκε θετική συσχέτιση του πλάτους με την ώρα του τελευταίου γεύματος και της ώρας βραδινού ύπνου.
Συμπέρασμα: Τα τρέχοντα ευρήματα δεν είναι ξεκάθαρα. Ωστόσο, φαίνεται πως παράμετροι του κιρκάδιου ρυθμού έχουν επίδραση στον ρυθμό της θερμοκρασίας του δέρματος.
Λέξεις-κλειδιά:
μεταβολική υγεία, ακρόφαση, βραδινός τύπος, χρονότυπος, αντίσταση στην ινσουλίνη