Μελέτη αποτύπωσης του κόστους των προϊόντων ελεύθερων από γλουτένη και σύγκριση αυτών με τα αντίστοιχα περιέχοντα γλουτένη (ερευνητική)

Πτυχιακή Εργασία 27936 156 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη αποτύπωσης του κόστους των προϊόντων ελεύθερων από γλουτένη και σύγκριση αυτών με τα αντίστοιχα περιέχοντα γλουτένη (ερευνητική)
Συγγραφέας:
Λάμπρου, Δέσποινα, Παναγιώτης
Επιβλέπων καθηγητής:
Μπαθρέλλου, Ειρήνη
Περίληψη:
Εισαγωγή: H δίαιτα ελεύθερη γλουτένης (ΔΕΓ) αποτελεί τη μοναδική, τεκμηριωμένη θεραπεία για άτομα κοιλιοκάκη. Η προσκόλληση στη δίαιτα είναι δύσκολη για διάφορους λόγους στους όποιους συμπεριλαμβάνονται η αυξημένη τιμή πώλησης των προϊόντων ελεύθερων γλουτένης (ΠΕΓ) καθώς και η περιορισμένη διαθεσιμότητα αυτών στα πολυκαταστήματα.
Σκοπός: Η έρευνα αποσκοπεί στη μελέτη της διαθεσιμότητας και του κόστους των προϊόντων χωρίς γλουτένη, στο ελληνικό περιβάλλον λιανικής πώλησης.
Μεθοδολογία: Η παρούσα μελέτη αποτελεί μέρος μιας πολυκεντρικής μελέτης, με δύο σκέλη. Αρχικά, άτομα που δηλώνουν ότι αγοράζουν ΠΕΓ στην Ελλάδα, κλήθηκαν να απαντήσουν ανώνυμο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που διερευνούσε, μεταξύ άλλων, τη συχνότητα αγοράς 29 διαφορετικών κατηγοριών τροφίμων καθώς και τους τόπους αγοράς αυτών. Μέσω του ερωτηματολογίου αναδείχθηκαν οι 18 πιο συχνά αγοραζόμενες κατηγορίες ΠΕΓ και οι 5 πιο δημοφιλείς αλυσίδες σουπερμάρκετ. Σε δεύτερο στάδιο, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε ένα ενδεικτικό κατάστημα των αλυσίδων αυτών και καταγράφηκαν όλα τα διαθέσιμα ΠΕΓ και τα αντίστοιχα περιέχοντα γλουτένη συμβατικά προϊόντα (ΣΠ), το βάρος τους καθώς και η τιμή πώλησης τους. Σε δεύτερη επίσκεψη στα ίδια σουπερμάρκετ, ελέγχθηκε μόνο η διαθεσιμότητα των ΠΕΓ. Οι αρχικές 18 κατηγορίες τροφίμων ομαδοποιήθηκαν περαιτέρω σε βασικά (π.χ. ψωμιά, ζυμαρικά, αλεύρια, δημητριακά) και μη βασικά (π.χ. μπισκότα, σοκολάτες, τσιπς, λουκάνικα) τρόφιμα. Η διαθεσιμότητα των ΠΕΓ εκφράστηκε ως απόλυτη τιμή αλλά και ως ποσοστό της διαθεσιμότητας των αντίστοιχων ΣΠ. Η λιανική τιμή πώλησης κάθε προϊόντος εκφράστηκε ως τιμή ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, ενώ υπολογίστηκε ως η διάμεση τιμή των διαθέσιμων τιμών του προϊόντος στα επιμέρους σουπερμάρκετ. Για τη σύγκριση της λιανικής τιμής πώλησης των ΠΕΓ με των αντίστοιχων ΣΠ εφαρμόστηκε ο μη παραμετρικός έλεγχος Mann Whitney U Test (επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας α=0,05), ενώ υπολογίστηκε και η ποσοστιαία διαφορά των διάμεσων τιμών λιανικής πώλησης των εκάστοτε ΠΕΓ και συμβατικών.
Αποτελέσματα: Συνολικά καταγράφηκαν 1063 διαφορετικά προϊόντα, 413 ΠΕΓ και 650 συμβατικά. Κατά την πρώτη επίσκεψη καταγράφηκαν 408 μοναδικά προϊόντα, τα στοιχεία των οποίων αναλύθηκαν για τις συγκρίσεις των τιμών λιανικής πώλησης, ενώ στη δεύτερη επίσκεψη καταγράφηκαν 5 νέα προϊόντα, ώστε το σύνολο του δείγματος για την αξιολόγηση της διαθεσιμότητας να είναι 413 ΠΕΓ. Τα ΠΕΓ ήταν συνολικά ακριβότερα από τα ΣΠ κατά 24%-251% [€1,25 (0,83, 1,96) vs €0,96 (0,50, 1,53), p<0,001]. Η κατηγορία με τη μεγαλύτερη διαφορά στη τιμή λιανικής πώλησης μεταξύ ΠΕΓ και συμβατικών ήταν τα κριτσίνια/ κράκερς [€2,46 (1,97, 2,73) vs €0,70 (0,35, 0,89), p<0,001]. Κατά τη σύγκριση των βασικών-μη βασικών ΠΕΓ με τα αντίστοιχα συμβατικά, τα βασικά ΠΕΓ βρέθηκαν 202% ακριβότερα [€1,24 (0,78, 1,90) vs €0,41 (0,26, 0,66), p<0,001]. Η πλειονότητα των ΠΕΓ ήταν λιγότερο διαθέσιμα από τα αντίστοιχα ΣΠ, με τη μεγαλύτερη διαφορά να εντοπίζεται στα βασικά τρόφιμα, τα οποία ήταν λιγότερο διαθέσιμα από τα αντίστοιχα συμβατικά, κατά 45-88%.
Συμπεράσματα: Η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει τη μέχρι σήμερα σχετική παγκόσμια βιβλιογραφία, καθώς τα ΠΕΓ, και ιδιαίτερα τα βασικά προϊόντα, βρέθηκαν ακριβότερα και λιγότερο διαθέσιμα από τα αντίστοιχα ΣΠ.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-10-02
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Κοιλιοκάκη ασθένεια - διαιτητική θεραπεία
Λέξεις-κλειδιά:
κοιλιοκάκη, προϊόντα ελεύθερα γλουτένης, διαθεσιμότητα, αγορά, τιμή
Περιγραφή:
74 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

DESPOINALAMPROU.pdf

1 MB