Υλοποίηση διαδικτυακής εφαρμογής καταγραφής παρουσιών για Πανεπιστημιακά μαθήματα

Μεταπτυχιακή Εργασία 27879 81 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Υλοποίηση διαδικτυακής εφαρμογής καταγραφής παρουσιών για Πανεπιστημιακά μαθήματα
Συγγραφέας:
Κολλάρου, Ελένη, Ευάγγελος
Επιβλέπων καθηγητής:
Καμαλάκης, Θωμάς
Περίληψη:
Η υλοποίηση μιας διαδικτυακής εφαρμογής για την καταγραφή των παρουσιών των φοιτητών στα πανεπιστημιακά μαθήματα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη χειροκίνητη παρακολούθηση των παρουσιών και επιφέρει πολλά οφέλη για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζει την ανάπτυξη και την ανάλυση μιας τέτοιας εφαρμογής, αξιοποιώντας την Python και το πλαίσιο Django για την ανάπτυξη του backend, την PostgreSQL ως σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων, έναν διακομιστή LDAP για την αυθεντικοποίηση, το Docker για την ανάπτυξη και το Bootstrap για τον σχεδιασμό του frontend.
Η βιβλιογραφική ανασκόπηση διερευνά τα οφέλη και τις προκλήσεις των συστημάτων παρακολούθησης παρουσιών, τονίζοντας τη σημασία της αυτοματοποίησης και της παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο. Εξετάζει σχετικές μελέτες και έργα, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τη διαχείριση της παρουσίας και τον αντίκτυπό της στις επιδόσεις των μαθητών.
Έπειτα, παρέχεται μια λεπτομερή ανάλυση της δομής της εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών και μη λειτουργικών απαιτήσεων, του σχεδιασμού της βάσης δεδομένων και των εκτιμήσεων ασφαλείας. Συζητούνται οι επιλεγμένες τεχνολογίες, όπως η Python και η Django, αναδεικνύοντας το ρόλο τους στην αποτελεσματική ανάπτυξη και οργάνωση του κώδικα.
Η διατριβή ολοκληρώνεται με τη σύνοψη των επιτευγμάτων και της συνεισφοράς της υλοποιημένης διαδικτυακής εφαρμογής. Επισημαίνει την αυτοματοποίηση της παρακολούθησης των παρουσιών, τη βελτίωση της ακρίβειας και την ανάλυση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο ως βασικά οφέλη. Προτείνονται μελλοντικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης της σάρωσης κωδικών QR, των ειδοποιήσεων σε πραγματικό χρόνο, των προηγμένων αναλύσεων, της ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα και πρόσθετων μεθόδων ελέγχου ταυτότητας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-08-28
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Διαδίκτυο (Internet) στην εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Διαδικτυακή Εφαρμογή
Περιγραφή:
54 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ELENIKOLLAROU_.pdf

1 MB