Επίδραση της κατανάλωσης εμπλουτισμένων ιχθύων σε δείκτες θρόμβωσης

Πτυχιακή Εργασία 27850 236 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση της κατανάλωσης εμπλουτισμένων ιχθύων σε δείκτες θρόμβωσης
Συγγραφέας:
Νάζου, Μαρία, Eυστάθιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αντωνοπούλου, Σμαραγδή
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να οδηγήσει η χορήγηση ψαριών εμπλουτισμένων με υποπροϊόντα ελαιουργίας σε υγιείς ενήλικες σε μείωση της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων στους αγωνιστές PAF και ΑDP.
Το αντικείμενο της εργασίας ήταν η εξέταση της συγκέντρωσης του συσσωρευτικού παράγοντα PAF και ADP στην ικανότητα των αιμοπεταλίων να συσσωρεύονται, κάτι το οποίο εκφράζεται με το μέγεθος EC50 (efficient concentration 50) Το EC50 εκφράζει τη συγκέντρωση του συσσωρευτικού παράγοντα στο οποίο παρατηρείται το μισό της μέγιστης δυνατής συσσώρευσης των αιμοπεταλίων (100%). Σύμφωνα με την εργαστηριακή μέθοδο που ακολουθήθηκε, κατόπιν φυγοκεντρήσεως το αίμα των εθελοντών διαχωρίστηκε στο πλάσμα πλούσιο και πλάσμα φτωχό σε
αιμοπετάλια. Κατόπιν, έγινε προσδιορισμός του τυφλού κατά την φωτομέτρηση του PPP, καθώς και για την αραίωση του PRP, ενώ προέκυψαν διάφορες καμπύλες συσσώρευσης στο συσσωματόμετρο, ένα μηχάνημα που μετράει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Στην παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε, η οποία ήταν μία διπλά διασταυρούμενη κλινική δοκιμή, συμμετείχαν 32 εθελοντές, και συγκεκριμένα 9 άνδρες και 7 γυναίκες, ηλικίας 35 έως 58 ετών, και ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας σώματος). που κυμαινόταν από 25 έως και 37 kg/m2.
H πρώτη φάση της παρέμβασης πραγματοποιήθηκε, κατά την οποία από τους 16 συμμετέχοντες, 8 κλήθηκαν να καταναλώσουν διάφορες ποσότητες απλής, δηλαδή μη εμπλουτισμένης τσιπούρας και οι άλλοι 8 ποσότητες εμπλουτισμένης τσιπούρας, χωρίς να γνωρίζουν τι είδος ψαριού κατανάλωναν με ένα διάστημα αποχής 1,5 μήνα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης της παρέμβασης. Στη δεύτερη φάση της παρέμβασης, συμμετείχαν οι υπόλοιποι 16 εθελοντές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδειξε το συσσωματόμετρο, προέκυψε ότι η κατανάλωση απλού ψαριού οδήγησε σε στατιστικά σημαντική μείωση του EC50 του ADP, δηλαδή σε αύξηση της ευαισθησίας των αιμοπεταλίων στο ADP.
Αντίθετα, δεν προέκυψαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στο ΕC50 του PAF και
ADP μετά την κατανάλωση απλού όσο και εμπλουτισμένου ψαριού. Με βάση τα αποτελέσματα, το απλό ψάρι είναι επικρατέστερο του εμπλουτισμένου
στην επίδραση που έχει στην ικανότητα των αιμοπεταλίων να συσσωρεύονται, μέσω της στατιστικής μείωσης του ΕC50 του ADP. Ο μικρός αριθμός των εθελοντών δεν μας επιτρέπει να καταλήξουμε σε μία γενική διαπίστωση για την ιδιότητα του απλού ψαριού να ασκεί αντιθρομβωτική δράση, λαμβάνοντας υπόψη αυτό το δείκτη. Απαιτούνται εκτενέστερες μελέτες και διερεύνηση της δράσης και χημικής δομής του ADP, στους περεταίρω αντιθρομβωτικούς μηχανισμούς που ασκεί στο αίμα των εθελοντών, καθώς και στη διαφοροποίηση της χημικής του δομής με τo PAF, και άρα το βαθμό επίδρασης του κάθε δείκτη στο EC50 του ADP και του PAF.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-08-28
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Ψάρια - Διαιτολογικές απόψεις
Παράγοντας ενεργοποίησης αιμοπεταλίων (PAF)
Λέξεις-κλειδιά:
δεικτες συσσώρευσης αιμοπεταλίων
Περιγραφή:
82 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

MariaNazou.pdf

1 MB