Δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων για ένα ρομπότ ανοικτής σχεδίασης και κώδικα (FOSSbot)

Μεταπτυχιακή Εργασία 27786 66 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων για ένα ρομπότ ανοικτής σχεδίασης και κώδικα (FOSSbot)
Συγγραφέας:
Παπαθανασίου, Θεοφάνης, Αθανάσιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Βαρλάμης, Ηρακλής
Περίληψη:
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία ασχολείται με τον σχεδιασμό και τη δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων για το ρομπότ ανοικτής σχεδίασης και κώδικα το FOSSbot. Ο κύριος σκοπός της είναι η αναλυτική παρουσίαση σχεδίων μάθησης για χρήση από εκπαιδευτικούς στο μάθημα της Ρομποτικής. Με τη σειρά τους αυτοί θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν για να εκπαιδεύσουν μαθητές όλων των ηλικιών. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι για να πραγματοποιηθούν τα διάφορα εκπαιδευτικά σενάρια δεν καθίσταται αναγκαία η αγορά του ρομπότ FOSSbot.
Το FOSSbot διαθέτει πλήθος αισθητήρων όπως αισθητήρας απόστασης με υπερήχους, μπαταρίας, επιτάχυνσης, γωνιακής ταχύτητας, μέτρησης διανυθέντος απόστασης, γραμμών και φωτός. Τα αποτελέσματα των αισθητήρων συλλέγονται και αναλύονται μέσω της διεπαφής του λογισμικού που το συνοδεύει καθιστώντας τη μαθησιακή διαδικασία πολύ ενδιαφέρουσα.
Για να υλοποιηθεί το πρακτικό μέρος της εργασίας χρειάζεται το FossBot Simulator το οποίο είναι απαραίτητο λογισμικό για τον προγραμματισμό και την παραμετροποίηση του ρομπότ. Για την κατασκευή-διαμόρφωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κινείται και αλληλεπιδρά το ρομπότ χρησιμοποιείται το πρόγραμμα προσομοίωσης CoppeliaSimEdu. Ο εκπαιδευτικός μπορεί εύκολα να δημιουργήσει διαφορετικές πίστες στον προσομοιωτή ιδανικές για κάθε σενάριο που θέλει να διδάξει.
Η ανάπτυξη της εν λόγω εργασίας έγινε με γνώμονα την ενδυνάμωση της αλγοριθμικής και προγραμματιστικής λογικής των μαθητών. Παρουσιάζονται σενάρια διαβαθμισμένης δυσκολίας τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους μαθητές Ρομποτικής. Τέλος καθίσταται ξεκάθαρο ότι το ρομπότ FOSSbot και το λογισμικό που το συνοδεύει αποτελούν μια λύση στην προβληματική λειτουργία του μαθήματος της Ρομποτικής σε περιπτώσεις εξ αποστάσεως διδασκαλίας ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και εξαιρετικό εργαλείο για τη δια ζώσης διδασκαλία του μαθήματος.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-08-22
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Τεχνολογικές καινοτομίες - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Ρομποτική, Εκπαιδευτική ρομποτική, Αισθητήρες
Περιγραφή:
76 σ.,εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

THEOFANISPAPATHANASIOU.pdf

1 MB