Επίδραση της κατανάλωσης ενός πολυδύναμου σνακ μανιταριών σε φλεγμονώδεις δείκτες σε ασθενείς με μεταβολικές διαταραχές

Πτυχιακή Εργασία 27763 76 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση της κατανάλωσης ενός πολυδύναμου σνακ μανιταριών σε φλεγμονώδεις δείκτες σε ασθενείς με μεταβολικές διαταραχές
Συγγραφέας:
Ζεάκη, Αντωνία, Νικόλαος
Επιβλέπων καθηγητής:
Καλιώρα, Ανδριάνα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας ή/και ανοχή σε αυτή, δυσλιπιδαιμία και υπέρταση. Αυτές οι μεταβολικές διαταραχές, μαζί με την παχυσαρκία κεντρικού τύπου, συνιστούν το Μεταβολικό Σύνδρομο και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι μεταβολικές διαταραχές σε παχύσαρκα άτομα συσχετίζονται με χρόνια χαμηλού βαθμού φλεγμονή του λιπώδους ιστού. Η υπάρχουσα βιβλιογραφία έχει αποδείξει ότι διάφορα είδη και γένη μανιταριών έχουν ωφέλιμη επίδραση στις συνιστώσες του Μεταβολικού Συνδρόμου. Η ιδιότητα αυτή των μανιταριών οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε βιοδραστικές ενώσεις, όπως β-γλυκάνες, εργοστερόλη κ.α.

Σκοπός: Η διερεύνηση της επίδρασης της κατανάλωσης ενός σνακ μανιταριών σε δείκτες φλεγμονής σε άτομα με μεταβολικές διαταραχές

Μεθοδολογία: Ο αριθμός των μη μεταβολικά υγιών ατόμων που συμμετείχαν σε αυτήν την τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή ήταν 100, ηλικίας 18 έως και 76 ετών. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν στην ομάδα παρέμβασης ή στην ομάδα ελέγχου. Για την τρίμηνη διάρκεια της δοκιμής και οι δύο ομάδες έλαβαν τυπική διατροφική συμβουλευτική. Μόνο η ομάδα παρέμβασης κατανάλωνε καθημερινά το σνακ μανιταριών, εμπλουτισμένο σε βιταμίνη D2 και αντιοξειδωτικά συστατικά. Κατά τη διάρκεια της μελέτης έγινε καταγραφή των δημογραφικών και ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών, του ατομικού και οικογενειακού ιατρικού ιστορικού, της φαρμακευτικής αγωγής και της διαιτητικής πρόσληψης. Μετά από ολονύκτια νηστεία έγινε συλλογή δειγμάτων αίματος με σκοπό να πραγματοποιηθούν βιοχημικές και εργαστηριακές αναλύσεις. Για την αξιολόγηση της φλεγμονής μετρήθηκαν η ιντερλευκίνη-6 και ο παράγοντας νέκρωσης όγκων α με τη χρήση της μεθόδου Sandwich ELISA και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη με αυτόματο βιοχημικό αναλυτή.

Αποτελέσματα / Συμπεράσματα: Παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική μείωση, μόνο στην ομάδα παρέμβασης, των επιπέδων γλυκόζης νηστείας, των τιμών LDL-χοληστερόλης και οξαλοξικής τρανσαμινάσης, του σωματικού βάρος, της λιπώδους μάζας σώματος, του δείκτη μάζας σώματος, των περιφερειών μέσης και ισχίων και των συγκεντρώσεων ιντερλευκίνης-6. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση σνακ μανιταριών μπορεί δυνητικά να δράσει προστατευτικά έναντι του ΣΔτ2, της παχυσαρκίας και της χρόνιας φλεγμονής σε άτομα με μεταβολικές διαταραχές. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να εξεταστεί η συνεργιστική δράση των βιοδραστικών συστατικών των μανιταριών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-08-22
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Μεταβολισμός - Διαταραχές
Παχυσαρκία
Σακχαρώδης διαβήτης - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
δείκτες φλεγμονής, μεταβολικό σύνδρομο, μανιτάρια, μεταβολικές διαταραχές, χρόνια φλεγμονή
Περιγραφή:
90 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ANTONIAZEAKI.pdf

1 MB