Αξιολόγηση ανάπτυξης και θρέψης βρεφών και νηπίων: η επίδραση της σύστασης της διατροφής σε πρωτεΐνη και λιπαρά

Διδακτορική Διατριβή 27757 56 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση ανάπτυξης και θρέψης βρεφών και νηπίων: η επίδραση της σύστασης της διατροφής σε πρωτεΐνη και λιπαρά
Συγγραφέας:
Καραγλάνη Ευαγγελία, Σταύρος
Επιβλέπων καθηγητής:
Μανιός, Ιωάννης
Περίληψη:
Οι σύγχρονες μέθοδοι σύνθεσης και παρασκευής υποκατάστατων γάλακτος βρεφικής ηλικίας (ΥΓΒΗ) προσπαθούν να μιμηθούν τα συστατικά του μητρικού γάλακτος (ΜΓ) ώστε να επιτύχουν όχι μόνο τις θρεπτικές του ιδιότητες, αλλά και τις άλλες φυσιολογικές λειτουργίες που παρέχονται από το ΜΓ σε ένα παιδί που θηλάζει. Η παρούσα Διδακτορική Διατριβή έχει σκοπό να διερευνήσει τις επιδράσεις της χρήσης λίπους αγελαδινού γάλακτος (ΛΑΓ) στο μίγμα λιπαρών ΥΓΒΗ στους σάπωνες λιπαρών οξέων των κοπράνων, στην απέκκριση ασβεστίου και στα χαρακτηριστικά των κοπράνων υγιών βρεφών, καθώς επίσης να διερευνήσει τις επιδράσεις ενός ΥΓΒΗ με μερικώς υδρολυμένη πρωτεΐνη στην αύξηση και σε παραμέτρους άνεσης του πεπτικού συστήματος υγιών βρεφών σε σχέση με ένα κοινό ΥΓΒΗ με άθικτη πρωτεΐνη. Δύο κλινικές μελέτες διεξήχθησαν:
(α) Η μελέτη Little Panda ήταν μια διπλά-τυφλή τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη κλινική μελέτη που διεξήχθη με υγιή βρέφη αποκλειστικώς σιτιζόμενα με ΥΓΒΗ, τα οποία τυχαία έλαβαν είτε ένα ΥΓΒΗ με βάση τα ΛΑΓ (50% ή 20% ΛΑΓ) είτε ένα ΥΓΒΗ με 100% φυτικά λιπαρά (ΦΛ) σε διασταυρούμενο σχεδιασμό 2x2-εβδομάδων. Στο τέλος κάθε μίας περιόδου παρέμβασης δύο εβδομάδων, συλλέχθηκαν δείγματα κοπράνων για ανάλυση λιπαρών οξέων, σαπώνων λιπαρών οξέων και απέκκρισης ασβεστίου, καθώς και αξιολόγηση της συνεκτικότητας τους. Οι ομάδες ΛΑΓ δεν έδειξαν καμία διαφορά στο παλμιτικό οξύ που απεκκρίθηκε στα κόπρανα συγκριτικά με την ομάδα ΦΛ, ενώ παρατηρήθηκαν μειωμένοι σάπωνες παλμιτικού οξέος, συνολικών λιπαρών οξέων και μειωμένη απέκκριση ασβεστίου. Επιπλέον, η ομάδα 50% ΛΑΓ έδειξε μια ευνοϊκή χαμηλότερη μέση βαθμολογία συνοχής κοπράνων συγκριτικά με την ομάδα ΦΛ. Συμπερασματικά, η χρήση ΛΑΓ στα ΥΓΒΗ μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για τη βελτίωση της άνεσης του πεπτικού συστήματος και των χαρακτηριστικών των κοπράνων υγιών βρεφών, που δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα.
(β) Η μελέτη SHIFT ήταν μια διπλά-τυφλή τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη μη-κατωτερότητας που διεξήχθη με υγιή βρέφη αποκλειστικώς σιτιζόμενα με ΥΓΒΗ, τα οποία τυχαία έλαβαν είτε ένα ΥΓΒΗ με μερικώς υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (ΜΥΠ) είτε ένα κοινό ΥΓΒΗ με άθικτη πρωτεΐνη (ΑΠ) για τρεις μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων αξιολογούνταν μηναία ως προς την αύξηση (βάρος, μήκος, περίμετρος κεφαλής και τα Z-scores αυτών) και την άνεση του πεπτικού συστήματος (συνεκτικότητα κοπράνων και μικρά πεπτικά προβλήματα). Η καθημερινή πρόσληψη βάρους ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες με το κατώτερο όριο του 95% διαστήματος εμπιστοσύνης πάνω από το περιθώριο μη-κατωτερότητας -3 γρ./ημέρα. Καμία διαφορά δεν παρατηρήθηκε ανάμεσα στις δύο ομάδες σε άλλες παραμέτρους αύξησης (βάρος, μήκος, περίμετρος κεφαλής, δείκτης μάζας σώματος και τα Z-scores αυτών) σε καμία χρονική στιγμή. Επιπλέον, καμία διαφορά δεν παρατηρήθηκε στο συνολικό σκορ του Ερωτηματολογίου Γαστρεντερικών Συμπτωμάτων Βρεφών (ΕΓΣΒ) ανάμεσα στις δύο ομάδες. Και οι δύο ομάδες έδειξαν καλά αποτελέσματα πεπτικής άνεσης με καμία διαφορά σε κανένα στοιχείο του ΕΓΣΒ σχετικά με παλινδρόμηση, κλάμα ή ανησυχία. Καμία διαφορά στη συχνότητα κενώσεων δεν βρέθηκε ανάμεσα στις δύο ομάδες, αλλά η κατανάλωση ΜΥΠ οδήγησε σε μεγαλύτερα και πιο χαλαρά κόπρανα. Συνολικά, παρά ορισμένες διαφορές στη συνεκτικότητα των κοπράνων, το χρώμα και τον όγκο τους, η συνολική πεπτική άνεση που αναφέρθηκε ήταν συγκρίσιμη μεταξύ των δύο ομάδων. Συνεπώς, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι το ΥΓΒΗ με μερικώς υδρολυμένη πρωτεΐνη υποστηρίζει την επαρκή αύξηση σε υγιή βρέφη, καθώς και τα δύο ΥΓΒΗ προωθούν καλή γαστρεντερική άνεση.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-08-22
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Αγγλικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Γαλακτοκομικά προϊόντα στην ανθρώπινη διατροφή
Γαλακτισμός - Διαιτολογικές απόψεις
Βρέφη - Διατροφή
Λέξεις-κλειδιά:
λίπος αγελαδινού γάλακτος, βρεφικά γάλατα, αύξηση, βρεφική διατροφή, υδρολυμένη πρωτεΐνη
Περιγραφή:
144 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EvangeliaKaraglani.pdf

6 MB