Γαστρονομικός Τουρισμός: Η περίπτωση της Χίου

Πτυχιακή Εργασία 27736 223 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Γαστρονομικός Τουρισμός: Η περίπτωση της Χίου
Συγγραφέας:
Γκίκα, Μαρία, Θωμάς
Επιβλέπων καθηγητής:
Σκούλτσος, Σοφοκλής
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία εμβαθύνει στη διερεύνηση του γαστρονομικού τουρισμού στη Χίο, το οποίο είναι ένα μαγευτικό ελληνικό νησί που είναι γνωστό για την πλούσια γαστρονομική του κληρονομιά, με ιδιαίτερη έμφαση στο εξαιρετικό προϊόν που παράγεται στο νησί, τη μαστίχα Χίου. Το πρώτο μέρος της εργασίας εμβαθύνει στο ευρύτερο πλαίσιο του τουρισμού, αναφαίροντας την εξέλιξη, τη σημασία και τις διάφορες μορφές του. Επιπλέον διερευνά την περίπλοκη σχέση μεταξύ τουρισμού και γαστρονομίας, υπογραμμίζοντας τους τρόπους με τους οποίους ενισχύουν την ταξιδιωτική εμπειρία, διαμορφώνουν την πολιτιστική ταυτότητα και συμβάλλουν στην διαφήμιση ων προορισμών. Προχωρώντας συγκεκριμένα στη Χίο, η εργασία παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του τουριστικού τομέα του νησιού, εξετάζοντας την ιστορική του εξέλιξη και την τρέχουσα κατάσταση. Η Χίος έχει μια μοναδική θέση στο Αιγαίο Πέλαγος, προσφέροντας ένα μείγμα εκπληκτικών τοπίων, ιστορικών τοποθεσιών και μια ξεχωριστή γαστρονομική παράδοση βαθιά ριζωμένη στην τοπική της κληρονομιά. Για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων της Χίου ως γαστρονομικού προορισμού, υιοθετήθηκε μια ερευνητική προσέγγιση βασισμένη σε ερωτηματολόγιο. Η εργασία περιγράφει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ερωτηματολογίου, το οποίο είχε ως στόχο να συγκεντρώσει γνώσεις απο τουρίστες είτε έχουν επισκεφτεί την Χίο είτε δεν την έχουν επισκεφτεί ακόμα προκειμένου να ερευνηθεί το νησί ως γαστρονομικός προορισμός και απο τις δύο πλευρές. Πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα με την βοήθεια του ερωτηματολογίου που αποτελείεται από 22 ερωτήσεις αρχίζοντας απο γενικές ερωτήσεις για τις τουριστικές εμπειρίες καταλήγοντας σε ειδικές για τον τουρισμό στην Χίο. Το δείγμα που μαζεύτηκε αποτελείτε απο 106 άτομα απο τα οποία οι 70 ήταν γυναίκες και οι 36 άντρες. Επίσης ήταν δείγμα ευκολίας και χρεισιμοποιήθηκε και η μέθοδος της Χιονόμπαλας (τα κάθε άτομο προωθούσε το ερωτηματολόγιο και σε γνωστούς του) για πιο γρήγορα αποτελέσματα. Τέλος η διάρκεια του ερωτηματολογίου ήταν ένας μήνας (20 Απριλίου- 24 Μαϊου. Τα ευρήματα από το ερωτηματολόγιο παρέχουν πολύτιμα δεδομένα για να αξιολογηθεί ο βαθμός στον οποίο η Χίος μπορεί να θεωρηθεί γαστρονομικός προορισμός και να εντοπιστούν οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξή της. Συμπερασματικά, η παρούσα επιστημονική διατριβή προσφέρει μια ολοκληρωμένη εξερεύνηση του γαστρονομικού τουρισμού στη Χίο, με επίκεντρο τη μαστίχα Χίου, και τα αποτελέσματα που βρέθηκαν είναι ότι η Χίος είναι ένας Γαστρονομικός Προορισμός, όπου <56% του δείγματος θα επέλεγε να ταξιδέψει στην Χίο. Όμως από την άλλη πλευρά παρατηρήθηκε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προώθηση των γαστρονομικών προϊόντων για την μέγιστη ανάπτυξη της Χίου.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-07-27
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Οικονομία
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Λοιπά Θέματα:
Τουρισμός και γαστρονομία
Λέξεις-κλειδιά:
Τουρισμός, Γαστροτουρισμός, Χίος, Μαστίχα Χίου
Περιγραφή:
97 σ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

MARIAGKIKA.pdf

1 MB