Αξιολόγηση γενετικών δεικτών και χαρακτηριστικών του τρόπου ζωής στη διαμόρφωση δεικτών που σχετίζονται με την παχυσαρκία

Διδακτορική Διατριβή 27569 146 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση γενετικών δεικτών και χαρακτηριστικών του τρόπου ζωής στη διαμόρφωση δεικτών που σχετίζονται με την παχυσαρκία
Συγγραφέας:
Καφύρα, Μαρία, Δημήτριος
Επιβλέπων καθηγητής:
Δεδούσης, Γεώργιος
Περίληψη:
Η ύπαρξη υπερβάλλοντος βάρος αποτελεί βασικό βοηθητικό παράγοντα για
την εκδήλωση καρδιομεταβολικών νοσημάτων. Η δραματική αύξηση της παγκόσμιας συχνότητας της παχυσαρκίας αποδίδεται τόσο στην ύπαρξη ευνοϊκών εξωτερικών ερεθισμάτων όσο και στην αλληλεπίδρασή τους με ευνοϊκούς προδιαθεσικούς γενετικούς παράγοντες. Η αποτρέψιμη φύση της διαταραχής κάνει την ανάγκη για αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπισή της προτεραιότητα στην προσπάθεια αντιμετώπισης και άλλων μη μεταδοτικών ασθενειών. Σε μια προσπάθεια εμβάθυνσης της κατανόησης των μηχανισμών της πολυπαραγοντικής αιτιολογίας της παχυσαρκίας, η παρούσα εργασία διερεύνησε αλληλεπιδράσεις γονιδίων και παραγόντων τρόπου ζωής και διατροφής στη διαμόρφωση χαρακτηριστικών που σχετίζονται με αυτή.
Η μελέτη χρησιμοποιήσε δεδομένα από 202 συμμετέχοντες της μελέτης
iMPROVE για να εξετάσει το αντίκτυπο μιας υποθερμιδικής δίαιτας διαφορετικού
μακροθρεπτικού περιεχομένου σε ανθρωπομετρικούς δείκτες και δείκτες του τρόπου ζωής Ελλήνων ενηλίκων. Παρόμοιες παράμετροι εξετάστηκαν και σε εφηβικούς πληθυσμούς, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 766 και 287 συμμετέχοντες των μελετών TEENAGE και STANISLAS. Τέλος, ένα πολυγονιδιακό σκορ κινδύνου (ΠΣΚ) για το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ενηλίκων δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις μελέτες NAFLD, THISEAS και OSTEOS.
Το διαφορετικό μακροθρεπτικό περιεχόμενο δεν επηρέασε τις αλλαγές που
παρατηρήθηκαν στους συμμετέχοντες της μελέτης iMPROVE. Φορείς των
αλληλομόρφων των παραλλαγών FTO-rs1421085 και MC4R-rs17782313 που
συσχετίζονται με το ΔΜΣ έδειξαν μειωμένη απώλεια βάρους μετά την παρέμβαση.
Στους εφηβικούς οληθυσμούς, ένα γενετικό σκορ κινδύνου για αυξημένα επίπεδα VEGF-A συσχετίστηκε με αυξημένο ΔΜΣ, συστολική πίεση και μειωμένη χοληστερόλη HDL. Τέλος, το ΠΣΚ για το ΔΜΣ ενηλίκων παρουσίασε περαιτέρω επεξήγηση του δείκτη κατά 2.3% στο δείγμα των τριών μελετών. Η αξιολόγηση διατροφογενετικών συσχετίσεων οδήγησε στη διαμόρφωση ενδιαφέροντων αποτελεσμάτων σε πληθυσμούς ενηλίκων και εφήβων, θέτοντας τις βάσεις για περαίτερω μελλοντική έρευνα στο πεδίο.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-07-06
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Αγγλικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Γενετική
Λοιπά Θέματα:
Παχυσαρκία - Γενετικές απόψεις
Γενετική προδιάθεση στην παχυσαρκία
Λέξεις-κλειδιά:
γενετική, παχυσαρκία, τρόπος ζωής, διατροφογενετική, Διαχείριση σωματικού βάρους
Περιγραφή:
354 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

MARIAKAFYRA.pdf

12 MB