Οι Επιδιώξεις και τα Συναισθήματα των Μεταναστριών Γυναικών

Μεταπτυχιακή Εργασία 27534 730 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι Επιδιώξεις και τα Συναισθήματα των Μεταναστριών Γυναικών
Συγγραφέας:
Σικερίδη, Ελένη, Απόστολος
Επιβλέπων καθηγητής:
Παπαδόπουλος, Απόστολος
Περίληψη:
Το θέμα της μελέτης αφορά τη διερεύνηση των λογικών και συναισθηματικών αιτιατών που πυροδότησαν τις αποφάσεις μετανάστευσης γυναικών από την Αλβανία, τη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Ρουμανία στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, η εργασία εξετάζει τη ζωή των γυναικών μεταναστριών εργαζομένων στον κλάδο «Προσωπικών Υπηρεσιών Φροντίδας» (Care Sector), στη χώρα καταγωγής τους και στην Ελλάδα, τη χώρα διαμονής τους.

Η μελέτη χωρίζεται σε ένα θεωρητικό και ένα ερευνητικό μέρος. Στο θεωρητικό μέρος, αναλύεται το μεταναστευτικό φαινόμενο υπό το πρίσμα της Κοινωνιολογίας των Συναισθημάτων. Ιδιαίτερα, αναλύεται η διαδικασία όπου η Τυπική Ορθολογικότητα υπεισέρχεται στην Ουσιαστική Ορθολογικότητα των ατόμων που σκοπεύουν να μεταναστεύσουν, επεξηγώντας τη σημασία των συναισθηματικών δομών, για την επιλογή μετανάστευσης. Σκοπός του παρόντος μέρους της εργασίας είναι να φανερωθεί, μέσα από τη θεωρία, η επιρροή της συναισθηματικής δυναμικής στις αποφάσεις ζωής των μεταναστών και των μεταναστριών.

Στο δεύτερο και ερευνητικό μέρος, γίνεται η σύνδεση του θεωρητικού σκοπού με την ποιοτική έρευνα. Ειδικότερα, διεξήχθησαν δεκατρείς ημι-δομημένες συνεντεύξεις με γυναίκες μετανάστριες πρώτης γενιάς, από την Αλβανία, τη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Ρουμανία, οι οποίες εργάζονται στον κλάδο «Προσωπικών Υπηρεσιών Φροντίδας» (Care Sector). Η ζωή των γυναικών καταγράφεται προς ανάλυση με βάση δύο χρονικές περιόδους: τη ζωή στη χώρα καταγωγής τους και τη ζωή στη χώρα διαμονής τους, εξετάζοντας τα σχέδια ζωής τους στις χώρες, καταγωγής και διαμονής, τους λόγους μετανάστευσης μέσα από έννοιες όπου έχουν αναλυθεί στο πρώτο και θεωρητικό μέρος
της εργασίας, όπως «συναισθηματική δυναμική και μετανάστευση», «τυπικός/ουσιαστικός εξορθολογισμός κι αποφάσεις». Ακόμη, διερευνήθηκαν οι
περιορισμοί και οι προκλήσεις, όπου η καθεμιά μετανάστρια είχε αντιμετωπίσει
ερχόμενη στην Ελλάδα. Τέλος, καταγράφονται τα συμπεράσματα επί της μελέτης, τα οποία είναι δόκιμα για την περαιτέρω κατανόηση της μεταναστευτικής διαδικασίας σε σχέση με τις αξιακές βάσεις που διέπουν και διαμορφώνουν τη ζωή των μεταναστριών γυναικών ειδικευομένων στις «Προσωπικές Υπηρεσίες Φροντίδας»
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-04-25
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Γυναίκες μετανάστριες - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Γυναικεία Μετανάστευση, Φροντίδα, Συναισθήματα, Κοινωνικές Επιστήμες
Περιγραφή:
142 σ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ELENISIKERIDI.pdf

796 KB