Η εφαρμογή μεθοδολογιών crowdsourcing και η διάθεση ανοικτών δεδομένων για την ενίσχυση του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Μεταπτυχιακή Εργασία 27405 108 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η εφαρμογή μεθοδολογιών crowdsourcing και η διάθεση ανοικτών δεδομένων για την ενίσχυση του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ
Συγγραφέας:
Σωτηρίου, Μαρία, Ηλίας
Επιβλέπων καθηγητής:
Τσαδήμας, Ανάργυρος
Περίληψη:
Το Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ ή αλλιώς ο νόμος 3861 /2010 θεωρείται ένα από τα πιο καινοτόμα συστήματα διαφάνειας και λογοδοσίας της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της χώρας. Καθημερινά στο συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα αναρτώνται χιλιάδες πράξεις του δημοσίου τομέα. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η αξία του συγκεκριμένου Προγράμματος είναι εξαιρετικά σημαντική για την ελληνική κοινωνία, οικονομία και δημόσια διοίκηση, λόγω της διαφάνειας και της λογοδοσίας που προσφέρει.

Μέσα από την παρούσα εργασία αναλύεται διεξοδικά η ΔΙΑΥΓΕΙΑ και πως μπορούν ο πληθοπορισμός και η διάθεση των ανοικτών δεδομένων να την ενισχύσουν. Η εργασία βασίστηκε πάνω στη διαδικτυακή και επιστημονική βιβλιογραφική αναζήτηση αναφορών, καθώς και στη ανάλυση και σχεδίαση προτάσεων που πραγματοποιήθηκε βάσει των περιεχομένων που είχαν καθοριστεί εξ αρχής.

Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όπως και κάποιες άλλες δράσεις υποβολής προτάσεων προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τη συμμετοχικότητα και την ενεργοποίηση πολιτών. Μάλιστα στα πλαίσια της εργασίας αναδεικνύεται η σπουδαιότητα και τα οφέλη του πληθοπορισμού, όπως και η σχέση αυτού με τη δημόσια διοίκηση. Το Πρόγραμμα μπορεί να επωφεληθεί από τον μηχανισμό του πληθοπορισμού, για αυτό το λόγο προτείνεται και σχεδιάζεται ιδέα υποβολής σχολίων των αναρτημένων πράξεων μόνο από εγγεγραμμένους χρήστες.


Επιπρόσθετα, μελετάται η διάθεση των ανοικτών δεδομένων, τα οφέλη που προκύπτουν από την χρήση τους και οι νομικές πτυχές που έχουν στην Ελλάδα. Τέλος, αναδεικνύονται οι υφιστάμενοι μηχανισμοί διάθεσης ανοικτών δεδομένων και προτείνονται βελτιώσεις χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο παράδειγμα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-04-03
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Δημόσια διοίκηση - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Ανοικτά Δεδομένα, ΑΡΙ, Πληθοπορισμός, ΔΙΑΥΓΕΙΑ
Περιγραφή:
60 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

MARIASOTIRIOU.pdf

1 MB