Εκτίμηση και χαρτογράφηση του πλημμυρικού κινδύνου της λεκάνης απορροής του χειμάρρου Διακονιάρη (Ν. Αχαΐας) με την αξιοποίηση των ΣΓΠ

Μεταπτυχιακή Εργασία 27392 189 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση και χαρτογράφηση του πλημμυρικού κινδύνου της λεκάνης απορροής του χειμάρρου Διακονιάρη (Ν. Αχαΐας) με την αξιοποίηση των ΣΓΠ
Συγγραφέας:
Φουρτούνη, Παναγιώτα, Δημήτριος
Επιβλέπων καθηγητής:
Καρύμπαλης, Ευθύμιος
Περίληψη:
Οι πλημμύρες γίνονται σταδιακά πιο συχνές. Στην Ελλάδα αυτό οφείλεται συνήθως σε καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Δεδομένου ότι πολλές λεκάνες απορροής είναι κυρίως μικρές, απότομες και σχηματίζονται από ρέματα σύνθετης μορφολογίας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ζώων και σημαντικές υλικές ζημιές. Πιο συγκεκριμένα, η αρνητική επίδραση των ακραίων βροχοπτώσεων στις αστικές περιοχές οφείλεται στην έλλειψη ολοκληρωμένων τακτικών διαχείρισης και πρόληψης των κινδύνων πλημμύρας, ως μέρος του πολεοδομικού πλαισίου.
Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στην αξιολόγηση και χαρτογράφηση του κινδύνου πλημμύρας στη λεκάνη απορροής Διακονιάρη, που βρίσκεται στο δήμο Πάτρας με τη χρήση των δυνατοτήτων του GIS και της Διαδικασίας Αναλυτικής Ιεράρχησης (ΑΗΡ). Μετά την καθιερωμένη διαδικασία AHP 3 σταδίων, το πρόβλημα αναλύεται στους κύριους παράγοντες-κριτήριά του, τα οποία στη συνέχεια αξιολογούνται συγκριτικά. Στο τελικό στάδιο, τα σταθμισμένα με τα βάρη τους κριτήρια, αθροίζονται και για να δώσουν τον συνδυαστικό χάρτη πλημμυρικού ρίσκου. Μέσω της AHP στόχος είναι να εντοπιστεί και να επιλεγεί η βέλτιστη εναλλακτική μέσω συγκρίσεων ανά ζεύγη. Η ιεραρχική ανάλυση βοηθά στην απλοποίηση του προβλήματος που εξετάζεται και βοηθά τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να σταθμίσουν τα κριτήρια και να επιλύσουν πιθανές ασυνέπειες.
Στην περίπτωση που εξετάζεται στο παρόν, τα κριτήρια (παράμετροι) που συνδέονται με τον κίνδυνο πλημμύρας στην περιοχή πρώτα τυποποιούνται και οπτικοποιούνται σε ξεχωριστά επίπεδα σύμφωνα με τα εκχωρημένα βάρη τους. Στη συνέχεια, αυτά επικαλύπτονται, δίνοντας την επικινδυνότητα πλημμύρας για όλη την περιοχή της λεκάνης του Διακονάρη, καταδεικνύοντας περιοχές υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου.
Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε για το αντικείμενο της παρούσας διατριβής στην περιοχή μελέτης υπογραμμίζει τη σημασία και την ανάγκη μιας δομημένης προσέγγισης στην αξιολόγηση, διαχείριση και πρόληψη πλημμυρικών κινδύνων. Επίσης, τα ευρήματα συμβάλλουν στην αυξανόμενη βιβλιογραφία GIS-AHP, σχετικά με την ανάλυση κινδύνου πλημμύρας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-04-03
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Γεωμορφολογία - Ελλάδα
Πλημμύρες - Ελλάδα
Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών
Λέξεις-κλειδιά:
Αναλυτική Ιεραρχική Διαδικασία, Διακονιάρης, πλημμύρα, δείκτης πλημμυρικής επικινδυνότητας, ΣΓΠ
Περιγραφή:
75 σ.,εικ.,πίν.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

PanagiotaFourtouni.pdf

6 MB