Συσχέτιση μεταξύ διατροφικής πρόσληψης και προφίλ πτητικών οργανικών ενώσεων εκπνεόμενου αέρα υγειών εθελοντών

Μεταπτυχιακή Εργασία 27362 129 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση μεταξύ διατροφικής πρόσληψης και προφίλ πτητικών οργανικών ενώσεων εκπνεόμενου αέρα υγειών εθελοντών
Συγγραφέας:
Πουρνάρα, Ειρήνη, Χρήστος
Επιβλέπων καθηγητής:
Νομικός, Τζώρτζης
Περίληψη:
Η χρήση του εκπνεόμενου αέρα αποτελεί μια μη επεμβατική, χαμηλού κόστους, μέθοδο συλλογής, βιολογικού υλικού. Όλο και περισσότερες μελέτες μεταβολομικής χρησιμοποιούν δείγματα εκπνεόμενου αέρα με στόχο την ταυτοποίηση πτητικών οργανικών ενώσεων οι οποίες σχετίζονται με ασθένειες ή/και είναι παράγωγα μεταβολικών μονοπατιών κρίσιμων στον οργανισμό.
Η διερεύνηση της πιθανής συσχέτισης μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης και των πτητικών οργανικών ενώσεων στον εκπνεόμενο αέρα υγειών εθελοντών αποτέλεσε σκοπό της παρούσας μελέτης. Η συγκεκριμένη μελέτη ήταν μέρος μίας τυχαιοποιημένης, διπλά τυφλής, διασταυρούμενης κλινικής μελέτης, στην οποία έγινε συμπληρωματική χορήγηση σπειρουλίνας με παράλληλη χρήση εικονικού σκευάσματος ελέγχου (placebo).
Στη μελέτη συμμετείχαν 14 άτομα, 8 άντρες και 6 γυναίκες ενώ αξιολογήθηκε και η διατροφική τους πρόσληψη μέσω ανακλήσεων 24ώρου. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε η ανάλυση του συλλεγμένου εκπνεόμενου αέρα με τη μέθοδο της αέριας χρωματογραφίας σε συνδυασμό με φασματομετρία μάζας. Ποσοτικοποιήθηκαν 12 πτητικά αλκάνια τα οποία συσχετίστΗκαν με τη διατροφική πρόσληψη μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών της προηγούμενης ημέρας. Από τα αποτελέσματα της μελέτης η συμπληρωματική χορήγηση σπειρουλίνας δεν φάνηκε να επηρέασε το προφίλ των οργανικών πτητικών ενώσεων στον εκπνεόμενο αέρα των εθελοντών. Ωστόσο, το φύλο φάνηκε να εμπεριέχει κάποιο ρόλο στην παρουσία κάποιων αλκανίων στον εκπνεόμενο αέρα. Ακόμα, τα αποτελέσματα έδειξαν κάποιες στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις ανάμεσα σε κάποιες βιταμίνες, λιπίδια, αλκοόλ με κάποια συγκεκριμένα αλκάνια.
Συμπερασματικά, φαίνεται ότι υπάρχουν συσχετίσεις ανάμεσα σε κάποια αλκάνια του εκπνεόμενου αέρα και της διατροφικής πρόσληψης, με το φύλο να παίζει ρόλο στην εμφάνιση ή όχι κάποιων αλκανίων, ωστόσο αυτός ο τομέας απαιτεί περισσότερες μελέτες και περαιτέρω διερεύνηση.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-21
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Διατροφικές έρευνες
Λέξεις-κλειδιά:
Διατροφική Πρόσληψη, πτητικές ενώσεις
Περιγραφή:
59 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EIRINIPOURNARA.pdf

2 MB