Αξιολόγηση της καταλληλότητας της γλώσσας μοντελοποίησης CMMN για Διαδικασίες Έντασης-γνώσης

Διδακτορική Διατριβή 27307 177 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση της καταλληλότητας της γλώσσας μοντελοποίησης CMMN για Διαδικασίες Έντασης-γνώσης
Συγγραφέας:
Ρούτης, Ιωάννης, Τηλέμαχος
Επιβλέπων καθηγητής:
Νικολαΐδου, Μαρία
Περίληψη:
Καθώς οι οργανισμοί μετατοπίζονται από την παραδοσιακή διαχείριση διαδικασιών σε πιο ευέλικτες εναλλακτικές λύσεις, έχει εμφανιστεί η έννοια των διαδικασιών Knowledge-intensive processes (KiPs). Όσον αφορά τη μοντελοποίηση αυτών των διαδικασιών, οι επί του παρόντος διαθέσιμες μέθοδοι και πρακτικές μοντελοποίησης επιχειρηματικών διαδικασιών δεν παρέχουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά. Για να καλύψει αυτό το κενό, το Object Management Group (OMG) κυκλοφόρησε την Case Management Model and Notation (CMMN) ως κατάλληλη γλώσσα για τη μοντελοποίηση μη δομημένων, ευέλικτων ανθρωποκεντρικών διαδικασιών. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το CMMN έχει αποκτήσει σημαντικό ερευνητικό ενδιαφέρον μετά την κυκλοφορία του, η δυνατότητα εφαρμογής του στα KiPs εξακολουθεί να είναι ανεξερεύνητη, με τις υπάρχουσες ερευνητικές εργασίες να περιορίζονται σε θεωρητικά ευρήματα.

Ο στόχος αυτής της έρευνας είναι να αξιολογήσει την καταλληλότητα της CMMN για KiPs από την οπτική γωνία των μοντελιστών, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη φύση των KiPs. Η έρευνα αντλεί έμπνευση από την υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με τα χαρακτηριστικά μοντελοποίησης των KiPs και τις απαιτήσεις που επιβάλλουν, καθώς και από τα τρέχοντα θεωρητικά ευρήματα σχετικά με την εφαρμογή του CMMN στα KiPs. Λαμβάνεται μια εμπειρική προσέγγιση για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο η νέα γλώσσα CMMN θα μπορούσε να υποστηρίξει τα KiPs, μέσω μιας εμπειρικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν μοντελιστές που χρησιμοποίησαν την CMMN για να μοντελοποιήσουν τα KiPs και μοιράστηκαν τις αντιλήψεις τους. Η αξιολόγηση της CMMN πραγματοποιείται σε τρία στάδια, το καθένα αντιπροσωπεύει έναν ξεχωριστό ερευνητικό στόχο, ο οποίος επιτεύχθηκε μέσω μιας ξεχωριστής εμπειρικής μελέτης αξιολόγησης. Αυτοί οι στόχοι ήταν α) η αξιολόγηση των δυνατοτήτων σχεδίασης και εκτέλεσης της CMMN, β) η αξιολόγηση της χρηστικότητας και της δυνατότητας υιοθέτησης της CMMN και γ) η αξιολόγηση της καταλληλότητας της CMMN για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των KiPs. Οι παράγοντες αξιολόγησης καταλληλότητας εισάγονται με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία, ενώ διαφορετικοί παράγοντες διερευνώνται σε κάθε μελέτη με βάση τον ερευνητικό στόχο που επιδιώκεται.

Τα αποτελέσματα των τριών μελετών εμπειρικής αξιολόγησης αποκάλυψαν ότι οι δυνατότητες σχεδίασης και εκτέλεσης της CMMN επιτρέπουν την υποστήριξη διαφορετικών στυλ μοντελοποίησης, παρέχοντας στους μοντελιστές ευελιξία στο επίπεδο αφαίρεσης που χρησιμοποιείται για την απεικόνιση των KiPs. Ωστόσο, οι μηχανές εκτέλεσης της CMMN δεν υποστηρίζουν επαρκώς τη σημασιολογία των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων στοιχείων. Όσον αφορά τη χρηστικότητα και τη δυνατότητα υιοθέτησης της γλώσσας CMMN, οι μοντελιστές την αντιλαμβάνονται ως χρήσιμη γλώσσα και είναι θετικά προσκείμενοι στο να την υιοθετήσουν για τη μοντελοποίηση KiPs. Τα Sentries και τα Discretionary items προσδιορίζονται ως τα πιο χρήσιμα στοιχεία της CMMN, συμβάλλοντας στο να υποστηρίζει πλήρως τα Knowledge-driven και Unpredictable χαρακτηριστικά των KiPs.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-20
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Υπολογιστική γλωσσολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Καταλληλότητα Γλωσσών Μοντελοποίησης, Διαδικασίες έντασης-γνώσης, Ευελιξία Επιχειρισιακών Διαδικασιών, Μοντελοποίηση Επιχειρισιακών Διαδικασιών
Περιγραφή:
164 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

IoannisRoutis.pdf

6 MB