Πρωτότυπος Τίτλος:
Επανέλεγχος διατροφικών συνηθειών των εθελοντών της μελέτης TEENAGE και προοπτική συσχέτιση με δείκτες υγείας: ο ρόλος των γονιδίων
Συγγραφέας:
Μέντσιου-Νικολάου, Ευαγγελία, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Δεδούσης, Γεώργιος
Περίληψη:
Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό νόσημα το οποίο συχνά ακολουθείται από παχυσαρκία κατά την ενήλικη ζωή και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες του τρόπου ζωής. Σήμερα είναι γνωστό πως πολλοί μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί (SNPs) σχετίζονται με δείκτες παχυσαρκίας και στις δύο ηλικιακές ομάδες. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι ο επανέλεγχος, μετά από δεκαπέντε έτη, των διατροφικών συνηθειών των εθελοντών της μελέτης TEENAGE και η προοπτική συσχέτιση τους με ανθρωπομετρικούς δείκτες. Θα ακολουθήσει δημιουργία νέων γενετικών σκορ κινδύνου (GRS) και η διερεύνηση συσχέτισης με τους δείκτες παχυσαρκίας, τις διατροφικές συνήθειες καθώς και την προσκόλληση στη Μεσογειακή διατροφή των εθελοντών.
Μεθοδολογία: Έγινε συλλογή δεδομένων μέσω τηλεφώνου από τους εθελοντές της TEENAGE για τους ανθρωπομετρικούς δείκτες, τις διατροφικές συνήθειες, τη φυσική δραστηριότητα και την ποιότητα ζωής. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν μεταβλητές για τη μεταβολή της κατηγορίας του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από την αρχική στην προοπτική μελέτη, και αντίστοιχα για τη μεταβολή βαθμού προσκόλλησης στη Μεσογειακή Διατροφή. Τέλος δημιουργήθηκαν 4 GRSs για τους δείκτες παχυσαρκίας.
Αποτελέσματα-Συμπεράσματα: Φαίνεται πως οι κατηγορίες του ΔΜΣ κατά την ε-φηβεία σχετίζονται με τη μεταβολή της κατηγορίας του ΔΜΣ από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή και τη μεταβολή της προσκόλλησης στη Μεσογειακή Διατροφή. Επιπλέον, η κατανάλωση προϊόντων αυξημένων σε ζωική πρωτεΐνη στην εφηβεία, σχετίζεται με το ύψος στην ενήλικο ζωή και ίσως έτσι να επηρεάζει την ανάπτυξη. Από τα GRS που δημιουργήθηκαν, μόνο το GRSΔΜΣ σχετίστηκε με το ΔΜΣ στο base-line, το ΔΜΣ στο follow-up και με τις κατηγορίες τους (P<0,001). Τέλος το δείγμα χωρίστηκε σε δύο ομάδες βάσει του GRSΔΜΣ και εφαρμόστηκαν μοντέλα παλιν-δρόμησης για το ΔΜΣ με τις ομάδες τροφίμων. Στα άτομα υψηλότερου κινδύνου στο follow-up, ο ΔΜΣ φάνηκε να σχετίζεται θετικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και πουλερικών. Συμπερασματικά επιβεβαιώθηκε η ισχυρή γενετική προ-διάθεση του ΔΜΣ στο baseline και στο follow-up αναδεικνύοντας κοινούς μορια-κούς μηχανισμούς παχυσαρκίας στις δύο ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση της αλληλεπίδρασης γενετικών, διατροφικών και άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής σε αντίστοιχους πληθυσμούς.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-14
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Παχυσαρκία στα παιδιά
Παχυσαρκία - Γενετικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
αλληλεπιδράσεις γονιδίων-διατροφής, γονίδια,γενετική προδιάθεση,δείκτες παχυσαρκίας,διατροφή
Περιγραφή:
125 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0