Πρωτότυπος Τίτλος:
Πρωινό γεύμα (συχνότητα, ποιοτικά στοιχεία) και συσχέτιση με λιπιδαιμικό και γλυκαιμικό προφίλ σε ενήλικες
Συγγραφέας:
Παπαβασιλείου Νίκη, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αναστασίου, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Υπόβαθρο: Το πρωινό θεωρείται από πολλούς το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας ενώ η παράλειψη αυτού έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 άρα κατ’ επέκταση με διαταραγμένες τιμές λιπιδαιμικών και γλυκαιμικών δεικτών. Επιπλέον, τα ποιοτικά στοιχεία του πρωινού γεύματος μπορούν να συμβάλλουν σε βελτιωμένες τιμές των δεικτών. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης και τη σύσταση του πρωινού είναι ανεπαρκή.
Σκοπός: H διερεύνηση της σχέσης μεταξύ πρωινού γεύματος (συχνότητα, ποιοτικά στοιχεία) και δεικτών του λιπιδαιμικού και γλυκαιμικού προφίλ σε ενήλικα άτομα.
Μεθοδολογία: Η μελέτη βασίστηκε στα δεδομένα της παρέμβασης Feel4Diabetes και το δείγμα αποτέλεσαν 2.731 ενήλικες από 6 ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό κίνδυνο για Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ανθρωπομετρικές μετρήσεις και σε αιμοληψία από την οποία προέκυψαν μετρήσεις για λιπιδαιμικούς και γλυκαιμικούς δείκτες. Με τη χρήση ερωτηματολογίου καταγράφηκαν δημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων αλλά και δεδομένα για την συχνότητα κατανάλωσης πρωινού τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα και τη συχνότητα κατανάλωσης συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων στο πρωινό. Έτσι, πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ συχνότητας και σύστασης πρωινού με το λιπιδαιμικό και γλυκαιμικό προφίλ των ενηλίκων.
Αποτελέσματα: Σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης πρωινού γεύματος παρατηρήθηκε πως η καθημερινή κατανάλωση συγκριτικά με παράλειψη 1-2 ημέρες σχετίστηκε με καλύτερες τιμές δείκτη ΗΟΜΑ, τριγλυκεριδίων και HDL χοληστερόλης, ενώ η καθημερινή κατανάλωση και η κατανάλωση τα Σαββατοκύριακα συγκριτικά με καθημερινή παράλειψη συνδέθηκε με χαμηλότερες τιμές LDL και ολικής χοληστερόλης. Επίσης, βρέθηκε ότι η αύξηση της συχνότητας κατανάλωσης πρωινού μείωνε κατά 7% την πιθανότητα εμφάνισης αυξημένου δείκτη ΗΟΜΑ, όταν συμπεριλήφθηκαν συγχυτικοί παράγοντες. Αναφορικά με τη σύσταση του πρωινού γεύματος τα αποτελέσματα δεν ήταν ξεκάθαρα και απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Συμπεράσματα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης η συχνότερη κατανάλωση πρωινού γεύματος συνδέεται με καλύτερες τιμές τριγλυκεριδίων, δείκτη ΗΟΜΑ, LDL, HDL και ολικής χοληστερόλης σε ενήλικες με αυξημένο κίνδυνο για Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο περαιτέρω έρευνες απαιτούνται για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ σύστασης πρωινού και δεικτών του λιπιδαιμικού και γλυκαιμικού προφίλ των ενηλίκων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-09
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Πρωϊνό - Υγιειονολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
ενήλικες, λιπιδαιμικό προφίλ, πρωινό, γλυκαιμικός έλεγχος
Περιγραφή:
84 σ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0