Ενεργειακή αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού των ποταμών μέσω Υδροηλεκτρικών Σταθμών. Επιπτώσεις στην οικονομία και το περιβάλλον. Μελέτη περίπτωσης ο ΥΗΣ του ποταμού Λάδωνα στην Αρκαδία

Μεταπτυχιακή Εργασία 27030 102 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ενεργειακή αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού των ποταμών μέσω Υδροηλεκτρικών Σταθμών. Επιπτώσεις στην οικονομία και το περιβάλλον. Μελέτη περίπτωσης ο ΥΗΣ του ποταμού Λάδωνα στην Αρκαδία
Συγγραφέας:
Καρατσικάκη, Νικολέττα, Νικόλαος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αμπελιώτης, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Η παγκόσμια κοινότητα και κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από δράσεις για την προώθηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης. Η Υδροηλεκτρική Ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην μείωση της εξάρτησης της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα καθώς σήμερα η Υδροηλεκτρική Ενέργεια είναι η μεγαλύτερη πηγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να μελετήσει την ενεργειακή αξιοποίηση του ύδατος των ποταμών μέσω υδροηλεκτρικών έργων, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις που προκαλούνται στην οικονομία και στο περιβάλλον.
Στην διπλωματική εργασία παρουσιάζονται και τα αποτελέσματα έρευνας , η οποία διενεργήθηκε στην περιοχή της Γορτυνίας, στην οποία λειτουργεί από το 1955 ο μεγάλος Υδροηλεκτρικός Σταθμός του ποταμού Λάδωνα.
Το κύριο συμπέρασμα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγιο, είναι ότι υπάρχει ευρεία αποδοχή του Υδροηλεκτρικού Σταθμού από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου τους.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-07
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Οικονομία
Λοιπά Θέματα:
Ενέργεια - Εξοικονόμηση
Λάδωνας, Ποταμός
Ηλεκτρική ενέργεια
Λέξεις-κλειδιά:
Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Υδροηλεκτρική Ενέργεια, ενέργεια
Περιγραφή:
110 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0