Επιπολασμός παχυσαρκίας στην οικογένεια και σχέση των κοινωνικοδημογραφικών χαρακτηριστικών και των παραγόντων του τρόπου ζωής. Μελέτη Feel4Diabetes

Μεταπτυχιακή Εργασία 27004 110 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιπολασμός παχυσαρκίας στην οικογένεια και σχέση των κοινωνικοδημογραφικών χαρακτηριστικών και των παραγόντων του τρόπου ζωής. Μελέτη Feel4Diabetes
Συγγραφέας:
Λουκιανού, Φλώρα, Μιχαήλ
Επιβλέπων καθηγητής:
Μανιός, Ιωάννης
Περίληψη:
Εισαγωγή και σκοπός: Η παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα με πολυπαραγοντική αιτιολογία και αυξανόμενο επιπολασμό. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας στην οικογένεια και της σχέσης των κοινωνικοδημογραφικών παραγόντων και του τρόπου ζωής με την παχυσαρκία στην οικογένεια.
Μεθοδολογία: Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα της μελέτης «Feel4Diabetes», με δείγμα 11.511 οικογένειες από έξι Ευρωπαϊκές χώρες (συγχρονικά δεδομένα μελέτης). Η μελέτη περιλάμβανε ανθρωπομετρήσεις από εκπαιδευμένους ερευνητές. Τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά και οι παράγοντες του τρόπου ζωής των οικογενειών συλλέχθηκαν μέσω έντυπων ερωτηματολογίων.
Πραγματοποιήθηκε λογιστική παλινδρόμηση για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ κοινωνικοδημογραφικών παραγόντων και του τρόπου ζωής και της παχυσαρκίας στην οικογένεια.
Αποτελέσματα: Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στις οικογένειες της μελέτης ήταν υψηλότερος σε χώρες υψηλού εισοδήματος που βρίσκονται σε οικονομική κρίση (7,6%), με την Ελλάδα να έχει τον υψηλότερο επιπολασμό (9,2%) και το Βέλγιο τον χαμηλότερο (3,5%). Οι οικογένειες με πατεράδες με περισσότερα από 14 έτη εκπαίδευσης είχαν 63% μικρότερες πιθανότητες παχυσαρκίας (ΣΛ: 0,39 σε χώρες υψηλού εισοδήματος σε οικονομική κρίση, ΣΛ: 0,24 σε χώρες χαμηλού εισοδήματος), ενώ οι οικογένειες χωρών υψηλού εισοδήματος με μητέρες που εργάζονταν με πλήρη απασχόληση είχαν 45% μικρότερη πιθανότητα παχυσαρκίας. Η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης σχετίζεται με 29% μεγαλύτερες πιθανότητες παχυσαρκίας στην οικογένεια. Η κατανάλωση γλυκών σχετίζεται με 13% μικρότερες πιθανότητες παχυσαρκίας (ΣΛ: 0,71 σε χώρες υψηλού εισοδήματος), ενώ η κατανάλωση αλμυρών snacks και fast food με 14% μεγαλύτερη πιθανότητα. Η τήρηση των συστάσεων φυσικής δραστηριότητας σχετίζεται με 5% μικρότερη πιθανότητα παχυσαρκίας στην οικογένεια (ΣΛ: 0,91 σε χώρες υψηλού εισοδήματος σε οικονομική κρίση, ΣΛ: 0,95 σε χώρες χαμηλού εισοδήματος), ενώ η κατανάλωση περισσότερων φλιτζανιών νερού με 11% μεγαλύτερες πιθανότητες παχυσαρκίας στην οικογένεια (ΣΛ: 1,24 σε χώρες σε οικονομική κρίση, ΣΛ: 1,06 σε χώρες χαμηλού εισοδήματος).
Συμπεράσματα: Στις οικογένειες της παρούσας μελέτης, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στην οικογένεια ήταν υψηλότερος στις χώρες υψηλού εισοδήματος που βρίσκονται σε οικονομική κρίση και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Κοινωνικοδημογραφικοί παράγοντες κινδύνου, όπως το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης του πατέρα και η πλήρης εργασιακή απασχόληση της μητέρας και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση γλυκών και η τήρηση των συστάσεων για τη φυσική δραστηριότητα σχετίζονται με μικρότερη πιθανότητα παχυσαρκίας στην οικογένεια. Η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης, αλμυρών snacks και fast food και μεγαλύτερης ποσότητας νερού σχετίζονται με μεγαλύτερη πιθανότητα παχυσαρκίας στην οικογένεια.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-06
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Παχυσαρκία - Υγιειονολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
παχυσαρκία, τρόπος ζωής, οικογένεια, κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά
Περιγραφή:
61 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

FLORALOUKIANOU.pdf

2 MB