Συσχέτιση περιγεννητικών παραγόντων και μητρικών κοινωνικοδημογραφικών χαρακτηριστικών με την καρδιομεταβολική υγεία στην παιδική και εφηβική ηλικία

Μεταπτυχιακή Εργασία 26999 264 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση περιγεννητικών παραγόντων και μητρικών κοινωνικοδημογραφικών χαρακτηριστικών με την καρδιομεταβολική υγεία στην παιδική και εφηβική ηλικία
Συγγραφέας:
Νακάκη, Ιωάννα, Αθανάσιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Μανιός, Ιωάννης
Περίληψη:
Υπόβαθρο: Είναι γνωστό πως η περιγεννητική περίοδος είναι κρίσιμη για την υγεία του ατόμου στη μετέπειτα ζωή του. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την επίδραση διάφορων περιγεννητικών παραγόντων στην καρδιομεταβολική υγεία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, με τη βιβλιογραφία να εμφανίζει ακόμα πολλά ερευνητικά κενά. Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής ήταν η μελέτη της επίδρασης πληθώρας περιγεννητικών παραγόντων στην παρουσία μεταβολικού συνδρόμου και των παραμέτρων του στην προεφηβική ηλικία, λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικο-δημογραφικούς παράγοντες.
Μέθοδος: Η μελέτη βασίστηκε στα δεδομένα της «Healthy Growth Study», στην οποία συμμετείχαν παιδιά 5ης και 6ης τάξης του δημοτικού από 4 Νομούς της Ελλάδας. Μετρήθηκαν τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των παιδιών και συλλέχθηκαν από τους γονείς πληροφορίες για ποικιλία περιγεννητικών παραγόντων που εκτείνονταν από την περίοδο πριν τη σύλληψη ως τον 12ο μήνα ζωής του βρέφους. Πραγματοποιήθηκε απλή και πολλαπλή λογαριθμική παλινδρόμηση για τη διερεύνηση των συσχετίσεων μεταξύ των περιγεννητικών παραγόντων και καρδιομεταβολικών δεικτών στην προεφηβεία.
Αποτελέσματα: Συμμετείχαν 2.666 παιδιά (49,3% αγόρια) με μέσο όρο ηλικίας τα 11,2 έτη (± 0,7). Ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο των γονέων, το οικογενειακό εισόδημα, το φύλο, το στάδιο Tanner και την κατηγορία βάρους του παιδιού, παρατηρήθηκε ότι το βάρος της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη, η ηλικία εισαγωγής στερεών τροφών, οι εβδομάδες κύησης, το κάπνισμα και το αλκοόλ στο 1ο τρίμηνο θηλασμού καθώς και ο αριθμός προηγούμενων αποβολών εμβρύου της μητέρας επιβαρύνουν διάφορους καρδιομεταβολικούς δείκτες στα 11 έτη. Προστατευτική επίδραση είχαν οι εβδομάδες κύησης και το συμπλήρωμα σιδήρου στο 3ο τρίμηνο κύησης σε άλλους καρδιομεταβολικούς δείκτες. Τις πιθανότητες παρουσίας μεταβολικού συνδρόμου στην προεφηβεία αύξανε μόνο το βάρος της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη.
Συμπέρασμα: Η κατάσταση βάρους και οι συμπεριφορές της μητέρας κατά την περιγεννητική περίοδο, η σίτιση του βρέφους και οι προηγούμενες αποβολές επηρεάζουν την καρδιομεταβολική υγεία του απογόνου στην προεφηβική ηλικία, ανεξάρτητα από κοινωνικο-δημογραφικούς παράγοντες. Οι μηχανισμοί που διαμεσολαβούν αυτές τις σχέσεις είναι ακόμα άγνωστοι και απαιτούνται προοπτικές μελέτες και επιγενετικές αναλύσεις για τη διερεύνησή τους.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-06
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Παιδιά - Διατροφή
Έφηβοι - Διατροφή
Καρδιαγγειακό σύστημα-Ασθένειες-Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
προέφηβοι, καρδιομεταβολική υγεία, μεταβολικό σύνδρομο, περιγεννητική περίοδος
Περιγραφή:
112 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

IOANNANAKAKI.pdf

1 MB