Συστήματα Συστάσεων με Εφαρμογές στον Πραγματικό Κόσμο

Διδακτορική Διατριβή 26997 202 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Συστήματα Συστάσεων με Εφαρμογές στον Πραγματικό Κόσμο
Συγγραφέας:
Σαρδιανός, Χρήστος, Αριστείδης
Επιβλέπων καθηγητής:
Βαρλάμης, Ηρακλής
Περίληψη:
Με βάση το από 2012 Σύστημα Κατηγοριοποίησης Υπολογιστικών Όρων της ACM (ACM Computing Classification System, ACM CCS), τα συστήματα συστάσεων είναι υπο-κατηγορία των Πληροφοριακών Συστημάτων και των συστημάτων Ανάκτησης Πληροφοριών, γεφυρώνοντας έννοιες και από τις δύο παραπάνω κατηγορίες.

Τα συστήματα συστάσεων είναι ουσιαστικά εργαλεία που παραδοσιακά προβλέπουν την πιθανότητα προτίμησης ενός χρήστη για ένα αντικείμενο. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία εφαρμογών για παραγωγή συστάσεων, όπως ταινίες, μουσική, ειδήσεις, βιβλία, ερευνητικά άρθρα, ερωτήματα αναζήτησης, ετικέτες κοινωνικής δικτύωσης και προϊόντα γενικότερα. Ο στόχος ενός τέτοιου συστήματος είναι να κατανοήσει τις προτιμήσεις του χρήστη και στη συνέχεια να προτείνει αντικείμενα που ο χρήστης είναι πιθανό να προτιμήσει ή να βρει χρήσιμα.

Τα σύγχρονα συστήματα συστάσεων αποκαλύπτουν μια επέκταση στους τομείς εφαρμογής που χρησιμοποιούνται τέτοια συστήματα για διάφορα σενάρια. Αυτό μας φέρνει σε αυτό που στο πλαίσιο αυτής της διατριβής ονομάζουμε «Συστήματα συστάσεων με εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο» (ή Συστήματα Συστάσεων για τον πραγματικό κόσμο), το οποίο αποτελεί την κύρια ερευνητική κατεύθυνση αυτής της διατριβής. Το πεδίο έρευνας της παρούσας εργασίας είναι τα “Συστήματα Συστάσεων”, εστιάζοντας όμως σε ένα πρόβλημα με πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις και προεκτάσεις.

Σκοπός αυτής της έρευνας είναι ο ορισμός και η περιγραφή ενός νέου τύπου συστημάτων συστάσεων που επεκτείνονται πέρα από τα παραδοσιακά εικονικά πλαίσια των κοινωνικών δικτύων και των εφαρμογών Ιστού. Τα συστήματα συστάσεων πραγματικού κόσμου τροφοδοτούνται με δεδομένα πραγματικού κόσμου (π.χ. τροχιές χρηστών, δεδομένα αισθητήρων IoT, κ.λπ.), εξάγουν πρότυπα (patterns) τα οποία αντιστοιχούν σε ανθρώπινες συνήθειες και προτείνουν ενέργειες στον πραγματικό κόσμο.

Η παρούσα διατριβή επιχειρεί να καθορίσει τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά τέτοιων συστημάτων και παρέχει μια πρακτική ανάπτυξη ενός πλαισίου επίδειξης για την περίπτωση
παροχής συστάσεων για δράσεις ενεργειακής απόδοσης με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τους χρήστες.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-02
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Αγγλικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Πληροφοριακά συστήματα
Λέξεις-κλειδιά:
Εξατομίκευση συστάσεων, Εργασίες και στόχοι ανάκτησης, Συστήματα Συστάσεων, Ανάκτηση Πληροφοριών, Συστάσεις Πραγματικού Χρόνου
Περιγραφή:
295 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ChristosSardianos.pdf

25 MB