Η Πολιτισμική κληρονομιά του Δήμου Κηφισιάς και η απήχησή της στους νέους

Μεταπτυχιακή Εργασία 26957 127 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Πολιτισμική κληρονομιά του Δήμου Κηφισιάς και η απήχησή της στους νέους
Συγγραφέας:
Μαρκάτης, Παναγιώτης, Ιωάννης
Επιβλέπων καθηγητής:
Γεωργιτσογιάννη, Ευαγγελία
Περίληψη:
Η Πολιτισμική Κληρονομιά είναι μια έκφραση των τρόπων ζωής που αναπτύσσονται από μια κοινότητα και μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά, συμπεριλαμβανομένων εθίμων, πρακτικών, τόπων, αντικειμένων, καλλιτεχνικών εκφράσεων και αξιών. Η Πολιτιστική Κληρονομιά εκφράζεται συχνά είτε ως Άυλη είτε ως Υλική Πολιτισμική Κληρονομιά.

Ο Δήμος Κηφισιάς που βρίσκεται στο Βόρειο Τομέα Αθηνών και αποτελείται από τις Δημοτικές Ενότητες Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης, διαθέτει πλούσια ιστορία και πολιτισμική κληρονομιά. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η παρουσίαση των κυριότερων στοιχείων της πολιτισμικής κληρονομιάς του Δήμου Κηφισιάς και η διερεύνηση της απήχησης της κληρονομιάς αυτής στους νέους.

Στο Πρώτο μέρος της εργασίας, μετά από σύντομη εισαγωγή, παρουσιάζεται συνοπτικά η ιστορία του Δήμου Κηφισιάς, ανά Δημοτική Ενότητα. Παρουσιάζονται επίσης τα σημαντικότερα μνημεία και οι χώροι και φορείς πολιτισμού που δραστηριοποιούνται στον Δήμο. Στο Δεύτερο μέρος γίνεται έρευνα με χρήση ερωτηματολογίου, αναλύονται τα δεδομένα που συλλέχθηκαν και ακολουθούν συμπεράσματα και προτάσεις.

Βάσει των παρακάνω ωστόσο, θα λέγαμε πως αντικείμενο της παρούσας εργασίας, είναι η μελέτη των βιβλιογραφικών και πρωτογενών στοιχείων που αναφέρονται στη πολιτισμική κληρονομιά του Δήμου Κηφισιάς και η απήχησή της εν λόγω κληρονομιάς, στους νέους. Το θέμα αυτό ενδιέφερε ιδιαίτερα τον φοιτητή της παρούσης εργασίας, καθώς είναι δημότης του Δήμου Κηφισιάς, στον οποίο κατοικεί από τη γέννησή του. Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί πως σημαντικός προβληματισμός που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της παρούσας Διπλωματικής εργασίας, είναι κατά πόσο οι νέοι της περιοχής ενδιαφέρονται για την αναζήτηση και την έρευνα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου αυτού, καθώς και κατά πόσο γνωρίζουν τα ιστορικά δεδομένα της περιοχής που διαμένουν.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-12-02
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Πολιτισμός και πολιτισμικές διαδικασίες (κοινωνική αλλαγή, δομισμός, διάχυση)
Λοιπά Θέματα:
Πολιτιστική κληρονομιά - Ελλάδα - Αθήνα (Νομός) - Κηφισιά
Λέξεις-κλειδιά:
Πολιτιστική Κληρονομιά, Απήχηση στους νέους, φορείς Πολιτισμού
Περιγραφή:
94 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19426 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0

PANAGIOTISMARKATIS.pdf

7 MB