Στατιστική επισκόπηση της σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής της Κω

Μεταπτυχιακή Εργασία 26923 205 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Στατιστική επισκόπηση της σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής της Κω
Συγγραφέας:
Αναστασίου, Ιωάννης, Ευάγγελος
Επιβλέπων καθηγητής:
Καρύμπαλης, Ευθύμιος
Περίληψη:
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η στατιστική ανάλυση της σεισμικότητας της
ευρύτερης περιοχής της νήσου Κω και ο υπολογισμός της εκλυόμενης ενέργειας, ερευνώντας παράλληλα εάν προκύπτουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις προ-σεισμικές και μετά-σεισμικές περιόδους ενός κυρίως σεισμού.
Η εργασία στηρίζεται στα σεισμολογικά δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
Αθηνών, από τα οποία επιλέγονται αυτά που βρίσκονται πλησίον της περιοχής μελέτης και των ρηγμάτων ενδιαφέροντος. Με βάση εμπειρικούς μαθηματικούς τύπους που έχουν προταθεί κατά καιρούς από διάφορους επιστήμονες, υπολογίζεται η εκλυόμενη ενέργεια των γεγονότων.
Αρχικά, αναλύεται η επιφανειακή σεισμικότητα και η εκλυόμενη ενέργεια στην
ευρύτερη περιοχή μελέτης, η οποία σχηματικά προσομοιάζει σε ένα ρόμβο, τη μια πλευρά του οποίου αποτελεί το σύμπλεγμα των ενεργών ρηγμάτων. Ο ρόμβος αυτός «φαίνεται» να αποτελεί ένα «κλειστό ενεργειακό σύστημα», καθώς η συνολική του ενέργεια παραμένει σχεδόν σταθερή για διάφορες χρονικές περιόδους.
Η σεισμικότητα της πλευράς του συμπλέγματος των ρηγμάτων παρουσιάζει μέγιστα τους μήνες Ιανουάριο, Μάιο, Νοέμβριο και κυρίως τους θερινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ ελάχιστα τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Ιούνιο και Δεκέμβριο. Επίσης αυξημένες τιμές παρουσιάζει κατά τις απογευματινές ώρες 17:00-23:00 και κυρίως κατά τις νυχτερινές 23:00-5:00.
Η μηνιαία εκλυόμενη ενέργεια του συμπλέγματος διαγράφει μια σχεδόν κυματοειδή μορφή, που αντιπροσωπεύει συνεχόμενους σεισμικούς κύκλους, η διάρκεια των οποίων ελαττώνεται με το χρόνο. Στατιστικά αποδεικνύεται ότι κάθε πέντε χρόνια συμβαίνει τουλάχιστον ένας επιφανειακός σεισμός μεγέθους (ΜW) 5 και άνω, ενώ για το χρονικό διάστημα τριών ετών πριν και τεσσάρων ετών μετά του σεισμού αυτού δεν έλαβε χώρα σεισμός μεγέθους άνω των 5,3. Επίσης, παρατηρείται ότι δύο χρονιές πριν και μετά του κυρίως σεισμού παρουσιάζουν περίπου την ίδια συνολική ενέργεια. Το μέγιστο του 2017 ωστόσο
ενδέχεται να αποτελεί μέγιστο και άλλων μεγαλύτερων σεισμικών κύκλων, θεωρία που χρησιμοποιεί σχέσεις ανάμεσα στα στάδια ενός κύκλου, που παρατηρήθηκαν σε μικρότερες κλίμακες, ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί η εκλυόμενη ενέργεια ενός μεγίστου πριν την εμφάνισή του.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-22
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Σεισμοί - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
καταστροφή, σεισμική ενέργεια, στατιστική, σεισμικότητα, Κως
Περιγραφή:
190 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

IOANNISANASTASIOU_.pdf

11 MB