Η δημιουργία εικονικού Μουσείου και η αξιοποίηση του στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τη διδασκαλία των Εικαστικών

Μεταπτυχιακή Εργασία 26841 200 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η δημιουργία εικονικού Μουσείου και η αξιοποίηση του στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τη διδασκαλία των Εικαστικών
Συγγραφέας:
Κοντοδήμα, Αγγελική, Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Κυπριανός, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία έχει ως βασικό σκοπό να αναδείξει μέσω της έρευνας τον εκπαιδευτικό ρόλο του εικονικού μουσείου με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προσέγγιση του μαθήματος των εικαστικών, μέσα από τη χρήση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ειδικότερα, δημιουργήθηκε ένα εικονικό μουσείο με τη βοήθεια του λογισμικού Artsteps και επιχειρείται μια εικονική περιήγηση σε εκθέματα μοντέρνας τέχνης στο μάθημα των εικαστικών σε παιδιά ΣΤ΄ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παραμυθιάς, του Νομού Θεσπρωτίας.
Οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στο εικονικό μουσείο είναι ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, ο Ανρί Ματίς, ο Πάμπλο Πικάσο, ο Πάουλ Κλέε και ο Άντι Γουόρχολ, αποτελούν βασικούς εκπροσώπους της Μοντέρνας Τέχνης και έχουν μεγάλη επίδραση στις μικρές ηλικίες.
Στο πρώτο κεφάλαιο αναπτύσσεται ο ορισμός του εικονικού μουσείου, οι τύποι του εικονικού μουσείου, τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα καθώς και η συμβολή του στην εκπαίδευση.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα μουσεία ως περιβάλλοντα μάθησης και εκπαίδευσης, οι αρχές διδασκαλίας στα εικονικά μουσειακά περιβάλλοντα και οι θεωρίες μάθησης. Αναλύεται η σπουδαιότητα των μουσείων στην εκπαίδευση και στην καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας. Παρουσιάζονται έρευνες για την εφαρμογή των εικονικών μουσείων στην εκπαιδευτική πράξη. Τέλος γίνεται αναφορά στην είσοδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Α/βάθμια Eκπαίδευση και την σπουδαιότητά τους στον τομέα της μουσειοπαιδαγωγικής
Το τρίτο κεφάλαιο εστιάζει στη θεωρητική και ερευνητική προσέγγισή της Τέχνης. Παρουσιάζονται τα Μοντέλα διδασκαλίας της τέχνης και στη συμβολή της στην εκπαίδευση και στην μουσειακή μάθηση. Γίνεται αναφορά στο ∆ιαθεματικό Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών των Εικαστικών, καθώς και στο ρόλο του εκπαιδευτικού Εικαστικών στην Α/βάθμια Εκπαίδευση.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μεθοδολογία της δημιουργίας του εικονικού μουσείου. Γίνεται εισαγωγή στη μοντέρνα τέχνη και αναλύεται ο ρόλος των παιδιών ως θεατών και παραγωγών εικαστικών τεχνών. Παρουσιάζεται το λογισμικό Artsteps που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του εικονικού μουσείου. Στη συνέχεια δίνεται αναλυτική περιγραφή του εικονικού παιδικού μουσείου μοντέρνας τέχνης οπού παρουσιάζεται ο εσωτερικός χώρος, οι καλλιτέχνες και τα έργα τους.
Στο πέμπτο κεφάλαιο περιγράφεται η εκπόνηση της ερευνητικής μελέτης, αναφέρονται οι ερευνητικές υποθέσεις, το ερευνητικό δείγμα, η διαδικασία, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της έρευνας.
Ακολουθούν τα Συμπεράσματα στο έκτο κεφάλαιο και τέλος η εργασία κλείνει με τη βιβλιογραφία και το παράρτημα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-14
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Λοιπά Θέματα:
Μουσεία - Εκπαιδευτικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
εικονικό μουσείο, μουσείο, μοντέρνα τέχνη, Εκπαίδευση
Περιγραφή:
97 σ.,εικ.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ANGELIKIKONTODIMA.pdf

2 MB