Ο θεματικός χάρτης της δασικής πυκνότητας του 2018 και η επίδραση των δασικών πυρκαγιών των τριών τελευταίων χρόνων / η περίπτωση της περιφέρειας Αττικής

Μεταπτυχιακή Εργασία 26821 127 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο θεματικός χάρτης της δασικής πυκνότητας του 2018 και η επίδραση των δασικών πυρκαγιών των τριών τελευταίων χρόνων / η περίπτωση της περιφέρειας Αττικής
Συγγραφέας:
Ρούτης, Ανδρέας, Χρήστος
Επιβλέπων καθηγητής:
Παρχαρίδης, Ισαάκ
Περίληψη:
Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία παρουσιάζεται ο θεματικός χάρτης ‘Tree Cover Density’, όπου είναι ένα προϊόν το όποιο έχει παραχθεί στα πλαίσια του προγράμματος Copernicus. Παρέχεται ελεύθερα από τον διαδικτυακό ιστότοπο της υπηρεσίας παρακολούθησης της γης (CLMS) και διατίθεται στο πεδίο που αφορά τα δεδομένα της Πανευρωπαϊκής συνιστώσας.
Η πληροφορία που εξάγεται από το εν λόγο θεματικό επίπεδο είναι η ποσοστιαία κάλυψη της βλάστησης για χωρική ανάλυση 10 m, ενώ το έτος αναφοράς του προϊόντος είναι το 2018. Η περιοχή μελέτης της εφαρμογής είναι η περιφέρεια Αττικής, το καλοκαίρι του 2021 με τις καταστροφικές πυρκαγιές που συνέβησαν ο δασικός πλούτος περιορίστηκε κατά χιλιάδες στρέμματα. Η επεξεργασία του θεματικού χάρτη περιλαμβάνει την επικαιροποίησή των δεδομένων του, αφαιρώντας τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές του 2019,2020 και 2021.
Τα αποτελέσματα της διαδικασίας κατέδειξαν τον σημαντικά περιορισμένο χώρο όπου καταλαμβάνει η πολύ πυκνή δασική βλάστηση, όπου οριοθετείτε στα βόρεια του νομού και κυρίως στον κεντρικό τομέα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Παράλληλα με την χρήση του θεματικού χάρτη χρήσεων γης ‘Corine Land Cover’ αναδείχθηκαν περιοχές οι οποίες χρήζουν περεταίρω προστασίας διότι έχουμε αστικές περιοχές μικτές με δασική βλάστηση ή περιοχές που γειτνιάζουν με πολύ πυκνή δασική βλάστηση. Συνεπώς όλες οι προσπάθειες πρόληψης και καταστολής στα πλαίσια δασικών πυρκαγιών θα πρέπει να κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες περιοχές για τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών.
Τέλος, το δορυφορικό πρόγραμμα και οι υπηρεσίες του Copernicus είναι ίσως το ποιο φιλόδοξο πρόγραμμα που υλοποιείται στα πλαίσια της ΕΕ.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-14
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Πυρκαγιές - Ελλάδα
Δορυφορικά δεδομένα
Λέξεις-κλειδιά:
χρήσεις γης, ταξινόμηση δορυφορικών δεδομένων, πυκνότητα δασικής βλάστησης, Δασικές πυρκαγιές
Περιγραφή:
54 σ.,εικ.,πίν.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AndreasRoutis.pdf

5 MB