Χρήσεις Γης και Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο Δήμο Πετρούπολης

Μεταπτυχιακή Εργασία 26740 146 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Χρήσεις Γης και Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο Δήμο Πετρούπολης
Συγγραφέας:
Μαρκόπουλος, Ιωάννης Χ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Μητούλα, Ρόιδω
Περίληψη:
Οι χρήσεις γης συνδέονται άμεσα με τους πολεοδομικούς στόχους μιας πόλης, ενώ το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ) συνδυάζει τον κυκλοφοριακό με τον πολεοδομικό σχεδιασμό βάσει των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στα πλαίσια της παρούσας ερευνητικής εργασίας, αρχικά, καταγράφηκαν οι θεσμοθετημένες στην Ελλάδα χρήσεις γης. Στη συνέχεια, προσεγγίστηκε η έννοια της βιώσιμης κινητικότητας και μέσα από την πρόσφατη βιβλιογραφία εξετάστηκε πως η εν λόγω κινητικότητα συνδέεται με περιβαλλοντικά προβλήματα, με κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα και πως επηρεάζεται από την ενσωμάτωση σε αυτή των τεχνολογικών επιτευγμάτων. Επίσης, αναλύθηκε η έννοια των ΣΒΑΚ, καταγράφηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάρτισή τους και αναφέρθηκαν οι στόχοι τους και τα αναμενόμενα οφέλη από την εφαρμογή τους.
Ως μελέτη περίπτωσης χρήσεων γης και κατάρτισης ΣΒΑΚ σε αστική περιοχή επελέγη ο δήμος Πετρούπολης, στον οποίο είχε ξεκινήσει η εκπόνηση του ΣΒΑΚ πριν τη ψήφιση του σχετικού νόμου, που καθιστά υποχρεωτική πλέον την κατάρτισή του στις αστικές περιοχές, και πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, τουλάχιστον όσον αφορά την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης.
Αρχικά, αναφέρονται τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της πόλης της Πετρούπολης, και στη συνέχεια αναλύονται οι χρήσεις γης σε αυτήν και καταγράφονται τα βήματα που ακολουθήθηκαν κατά την εκπόνηση του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας της εν λόγω πόλης.
Τέλος, στο περιθώριο της εργασίας και προκειμένου να διερευνηθεί η διάθεση των πολιτών, που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται στην Πετρούπολη, για χρήση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης, διεξήχθη έρευνα, κατά την οποία συλλέχθηκαν δεδομένα με χρήση ερωτηματολογίου. Από την επεξεργασία των δεδομένων εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία και καταγράφονται.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-03
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Λοιπά Θέματα:
Αστική ανάπτυξη - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Βιώσιμη Κινητικότητα, ΣΒΑΚ, Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πετρούπολη, Χρήση Γης
Περιγραφή:
243 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

IOANNISMARKOPOULOS.pdf

30 MB