Επίδραση των προϊόντων της ζύμωσης πρεβιοτικών ενώσεων από τον εντερικό μικροβιόκοσμο παιδιών με Διαταραχές Φάσματος του Αυτισμού στην έκφραση στεγανών συνδέσμων σε ένα in vitro σύστημα

Πτυχιακή Εργασία 26706 152 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση των προϊόντων της ζύμωσης πρεβιοτικών ενώσεων από τον εντερικό μικροβιόκοσμο παιδιών με Διαταραχές Φάσματος του Αυτισμού στην έκφραση στεγανών συνδέσμων σε ένα in vitro σύστημα
Συγγραφέας:
Αναστασοπούλου, Μαρία, Δημήτριος
Επιβλέπων καθηγητής:
Κυριακού, Αδαμαντίνη
Περίληψη:
Οι Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού (ΔΑΦ) αποτελούν ένα σύνολο
νευροαναπτυξιακών διαταραχών. Συχνά, ωστόσο, εμφανίζονται εντερικές διαταραχές, που ενδεχομένως συνδέονται με τη διαφορετική σύνθεση του εντερικού μικροβιόκοσμου των παιδιών με ΔΑΦ σε σχέση με αυτή των υγιών ατόμων (φαινόμενο που πιθανόν σχετίζεται με τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου). Η
κατάσταση αυτή προκαλεί φλεγμονή και έκκριση κυτταροκινών στο έντερο,
οδηγώντας σε διαταραχές στην ακεραιότητα του εντερικού φραγμού και
ανατροφοδότηση της φλεγμονής λόγω της εισόδου παθογόνων μικροοργανισμών
και βλαβερών ουσιών. Τα πρεβιοτικά προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του
εντερικού φραγμού μέσω της επίδρασής τους στον δυσβιωτικό μικροβιόκοσμο, ο
οποίος τροποποιείται και παράγει μεταβολίτες που ενισχύουν τις στεγανές
συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων του εντερικού φραγμού, επιδιορθώνοντας την
ακεραιότητά του. Το εδώδιμο μανιτάρι Pleurotus eryngii είναι πλούσιο σε βγλυκάνες, οι οποίες αποτελούν ένα τύπο διαιτητικών ινών με πιθανή πρεβιοτική
δράση.
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η μελέτη της επίδρασης των
προϊόντων ζύμωσης του μανιταριού Pleurotus eryngii από τον εντερικό
μικροβιόκοσμο παιδιών με Διαταραχές Φάσματος του Αυτισμού, στην έκφραση
στεγανών συνδέσεων σε ένα in vitro μοντέλο που περιλαμβάνει την καρκινική σειρά
επιθηλιακών κυττάρων του παχέος εντέρου Caco-2 διεγερμένη με το
λιποπολυσακχαρίτη (LPS).
Πραγματοποιήθηκε ζύμωση του μανιταριού Pleurotus eryngii από τον εντερικό
μικροβιόκοσμο πέντε παιδιών με ΔΑΦ, όπου η ινουλίνη (γνωστό πρεβιοτικό) ήταν ο
θετικός μάρτυρας, ενώ το βασικό διάλυμα της ζύμωσης εμβολιασμένο αλλά χωρίς
πηγή άνθρακα, ήταν ο αρνητικός μάρτυρας. Τα κύτταρα εκτέθηκαν στα υπερκείμενα
(Fermentation Supernatants, FS) από τη ζύμωση του P.eryngii (FS-PEWS), της
ινουλίνης (FS-INU)και του αρνητικού μάρτυρα (FS-NC). Στην αρχή επωάστηκαν τα
Caco-2 κύτταρα με τα FS και ακολούθησε διέγερση με LPS. Τέλος, εφαρμόστηκε RTPCR για τη μέτρηση των επιπέδων έκφρασης τριών γονιδίων των πρωτεϊνών που
δομούν τις στεγανές συνδέσεις (ZO-1, occludin και claudin-1).
Τα αποτελέσματα της εφαρμογής της RT-PCR έδειξαν πως η έκφραση των τριών
γονιδίων ήταν σημαντικά αυξημένη στα κύτταρα που επέδρασε το FS-PEWS, σε
σχέση με αυτά που διεγέρθηκαν με LPS και με τον αρνητικό μάρτυρα (FS-NC),
οδηγώντας στο συμπέρασμα πως τα προϊόντα ζύμωσης των εδώδιμων μανιταριών
του είδους P. eryngii θα μπορούσαν να ασκήσουν ευεργετικές επιδράσεις ως προς
την διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-02
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Έντερα - Μικροβιολογία
Αυτισμός στα παιδιά - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
Μανιτάρια πλευρώτους του ερυγγίου, Εντερικός μικροβιόκοσμος, ΔΑΦ, εντερικός φραγμός, στεγανές συνδέσεις
Περιγραφή:
66 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19424 Άδεια Χρήσης: Αναφορά Δημιουργού 4.0

MARIAANASTASOPOULOU.pdf

3 MB