Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίπεδα κυτταροκινών σε υγιείς μεσήλικες και συσχέτιση αυτών με την όρεξη και την προτίμηση στη γλυκιά γεύση
Συγγραφέας:
Καβαρινού, Δήμητρα, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αναστασίου, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Η κυτταροκίνη FGF-21 παράγεται κυρίως απο το ήπαρ και ανήκει στην οικογένεια FGFs (αυξητικών παραγόντων ινοβλαστών) με ενδοκρινή ρόλο. Πολυάριθμες μελέτες έχουν συσχετίσει τη δράση της με την επίτευξη του γλυκαιμικού ελέγχου, την απάντηση στη σύσταση διάφορων διαιτών, την μεταβολική ομοιόσταση και την απώλεια βάρους. Για το λόγο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποτελέσει σημαντικό φαρμακευτικό παράγοντα για νοσήματα όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και διάφορα ηπατικά νοσήματα. Ένα ακόμα ενδιαφέρον που παρουσιάζει η συγκεκριμένη πρωτεϊνη είναι η συσχέτιση που φαίνεται να εμφανίζει με την προτίμηση στη γλυκιά γεύση και την κατανάλωση αλκοολ. Στη μελέτη μας, μπορέσαμε και διερευνήσαμε σε δείγμα εθελοντών ηλικίας 45-65 ετών την συσχέτιση των επιπέδων στο αίμα αυτών της FGF-21 με την προτίμηση στη γλυκιά γεύση και άλλους παράγοντες όπως το φύλο και το σωματικό βάρος. Η δράση που φαίνεται να εμφανίζει ο παράγοντας αυτός στην ενεργειακή ισορροπία και τον μεταβολισμό μας δίνει το έναυσμα για περαιτέρω μελέτη προκειμένου να γίνει πλήρως κατονοητός ο τρόπος δράσης έτσι ώστε εν συνεχεία να εξεταστεί το ενδεχόμενο χρήσης του προς όφελος της υγείας του ανθρώπου.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-10-25
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Ήπαρ - Ασθένειες
Λέξεις-κλειδιά:
γεύση, όρεξη, κυτταροκίνες, Γλυκιά γεύση
Περιγραφή:
77 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0