Περίληψη:
Βασικός σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση των απόψεων, των στάσεων και των συμπεριφορών των πολιτών του Δήμου Ιωαννιτών αναφορικά με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του Δήμου για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
H δομής της εργασίας έχει ως εξής: Στο πρώτο μέρος πραγματοποιείται μια εκτενής βιβλιογραφική ανασκόπηση της ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας σχετικά με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, αναλύονται οι βασικές διαστάσεις της και η σημασία της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης.
Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά και η υφιστάμενη κατάσταση του Δήμου Ιωαννιτών. Ειδικότερα, μελετάται η φυσιογνωμία του Δήμου μέσω του γεωγραφικού και γεωφυσικού προσδιορισμού του και γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων. Στην συνέχεια πραγματοποιείται καταγραφή και ανάλυση των δημογραφικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών, οικονομικών και κοινωνικών στοιχείων.
Στο τρίτο μέρος γίνεται η μεθοδολογική επιλογή της διεξαγωγής μιας έρευνας πεδίου στην οποία συμμετέχουν πάνω από 150 πολίτες του Δήμου Ιωαννιτών. Ειδικότερα πραγματοποιείται περιγραφή της μεθοδολογίας και της επιλογής του δείγματος, γίνεται αναφορά στους περιορισμούς και τις δυσκολίες που προέκυψαν κατά την διεξαγωγή της, στη συνέχεια ακολουθεί παρουσίαση και ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν και η εξαγωγή συμπερασμάτων και διατύπωση προτάσεων.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι οι πολίτες του διαμένουν στον Δήμο Ιωαννιτών γνωρίζουν τι είναι «Βιώσιμη Ανάπτυξη», αλλά δεν τους παρέχεται αρκετή πληροφόρηση για τα προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης που υλοποιεί ο Δήμος. Εκφράζουν μεγάλο βαθμό ικανοποίησης για το ότι ο τόπος τους είναι βιώσιμος, πιστεύουν ότι υπάρχουν προοπτικές για να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο στον οικονομικό, περιβαλλοντικό, πολιτισμικό και κοινωνικό τομέα και θα ήθελαν να τους παρέχονται περισσότερα κίνητρα και ευκαιρίες για ενεργή συμμετοχή σε προγράμματα και δράσεις του Δήμου.
Συμπερασματικά, ο Δήμος Ιωαννιτών διαθέτει αρκετές αξιόλογες υποδομές και μια καλή ποιότητα ζωής. Οι δημότες του θεωρούν ότι πληροί αρκετά από τα κριτήρια της βιώσιμης ανάπτυξης και είναι θετικοί, αν τους δοθούν πληροφορίες και κατάλληλες ευκαιρίες, να αναλάβουν δράση σε προγράμματα που προωθούν μια πιο βιώσιμη και ποιοτική ανάπτυξη της περιοχής. Θεωρούν ότι χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση διαχείρισης, μια καλύτερη προώθησή της εικόνας της και μια ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ των πολιτών και των τοπικών φορέων προκειμένου να υπάρξει ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο ζωής για τους πολίτες στο παρόν και στο μέλλον.
Λέξεις-κλειδιά:
κοινωνία, οικονομία, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Βιώσιμη Ανάπτυξη