Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας αποτελεί η κατανόηση συγκεκριμένων όψεων του περιβαλλοντικού προβλήματος, η μελέτη της τοπικής ανάπτυξης, υπό το πρίσμα της κυκλικής οικονομίας με την ανάδειξη καλών πρακτικών εφαρμογής της, εστιάζοντας στη συνέχεια, στις μελέτες περιπτώσεων των πόλεων της Αθήνας και του Άμστερνταμ. Τα ερευνητικά ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η εργασία στο θεωρητικό της μέρος, αφορούν στις πρακτικές κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζονται και ποιες λύσεις μπορούν να δοθούν από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή της. Στο εμπειρικό μέρος (έρευνα), διερευνάται εάν αποτελεί βιώσιμο πλάνο η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Όσον αφορά τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται είναι εκτενής βιβλιογραφική αναζήτηση που λαμβάνει χώρα σε επιστημονικά συγγράμματα και αντίστοιχα επιστημονικά περιοδικά. Ακόμη χρησιμοποιούνται και πηγές από το διαδίκτυο, προκειμένου η προσέγγιση αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο επικαιροποιημένη. Μέσα από την εφαρμογή ενός ειδικά δομημένου ερωτηματολογίου για τους σκοπούς της έρευνας, έγινε συλλογή δεδομένων από κατοίκους του Δήμου Αθηναίων σχετικά με το θέμα.
Η θέσπιση ενιαίας εθνικής στρατηγικής, η δημιουργία μιας σαφούς νομοθεσίας και η ενίσχυση των τοπικών αρχών και πολιτικών, αποτελούν ουσιαστικές λύσεις για να προωθηθεί η μετάβαση σε βιώσιμα μοντέλα κυκλικής οικονομίας.
Συμπερασματικά, γίνεται αντιληπτό ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ένα βιωσιμότερο μοντέλο ανάπτυξης των πόλεων, ωστόσο οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους κινούνται οι τοπικές αρχές αλλά και οι εθνικές δείχνουν ότι χρειάζονται άμεσες και συντονισμένες πολιτικές, συγκεκριμένα ένας εθνικός συντονισμός που θα συμπεριλαμβάνει και θα εκπαιδεύει ταυτόχρονα, πολίτες και επιχειρήσεις για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος.
Λέξεις-κλειδιά:
Αθήνα, καλές πρακτικές, πόλεις, Κυκλική Οικονομία