Εκπαιδευτικό υλικό και παιδαγωγικές μέθοδοι για την προστασία από δασικές πυρκαγιές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Μεταπτυχιακή Εργασία 26490 185 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκπαιδευτικό υλικό και παιδαγωγικές μέθοδοι για την προστασία από δασικές πυρκαγιές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Συγγραφέας:
Γκάργκουλα, Μερόπη, Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Σαπουντζάκη, Καλλιόπη
Περίληψη:
Ο κίνδυνος των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια είναι συνεχώς αυξανόμενος, με καταστρεπτικές συνέπειες στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Καθώς η στάση που διαμορφώνει ο άνθρωπος για το περιβάλλον καθορίζεται από μικρή ηλικία, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά σχετικά με τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών.
Σκοπός της παρούσας εργασίας λοιπόν, είναι να αναδείξει το ρόλο του σχολείου προς αυτή την κατεύθυνση, να εντοπίσει αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος και να προτείνει ενδεχόμενες λύσεις.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις βασικές θεωρητικές έννοιες που σχετίζονται με τη δασική πυρκαγιά και αναδεικνύεται η επικινδυνότητά τους στον ιδιαίτερο χώρο της Μεσογείου.
Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζεται ο ρόλος της εκπαίδευσης, προκειμένου να αυξήσει την αντιληπτική ικανότητα και την ανθεκτικότητα των παιδιών έναντι των κινδύνων, να ενισχύσει τις δραστηριότητές τους για τον μετριασμό των επιπτώσεών τους και να μειώσει τα επίπεδα τρωτότητας τους.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι πιο πρόσφορες σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι, για τη διδασκαλία των φυσικών καταστροφών και κινδύνων στα παιδιά.
Στο τέταρτο κεφάλαιο, μέσω της έρευνας περιεχομένου, εντοπίζεται και καταγράφεται όλο το υπάρχον υλικό που αφορά τις δασικές πυρκαγιές, στο ισχύον Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης, το υλικό αυτό αξιολογείται και επισημαίνονται τα κενά και οι ελλείψεις.
Στο πέμπτο κεφάλαιο παρατίθεται αξιόλογο υλικό και δράσεις σχετικά με τον κίνδυνο της δασικής πυρκαγιάς, από φορείς εκτός σχολείου, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.
Στο έκτο κεφάλαιο τονίζεται η αναγκαιότητα της διδασκαλίας των φυσικών καταστροφών στο σχολικό Πρόγραμμα Σπουδών, αυτοτελώς και οργανωμένα, με στόχο την ενημέρωση των παιδιών, την ευαισθητοποίηση και την παρακίνηση να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαχείρισή τους. Επιπλέον, συνδυάζοντας τη θεωρία του πρώτου κεφαλαίου, των παιδαγωγικών τεχνικών του τρίτου και των ελλείψεων που παρατηρούνται στα σχολικά εγχειρίδια στο τέταρτο κεφάλαιο, επιχειρείται να διαρθρωθεί ένα ολοκληρωμένο εγχειρίδιο για τον κίνδυνο της δασικής πυρκαγιάς, με δομή, περιεχόμενο και μεθοδολογία που να συνάδει με τις παραπάνω παραμέτρους.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-08-30
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια
Φυσικές καταστροφές - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
εκπαιδευτικό υλικό, Δασική Πυρκαγιά, παιδαγωγικές μέθοδοι, Εκπαίδευση
Περιγραφή:
107 σ.,εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

MEROPIGKARGKOULA.pdf

3 MB