Περίληψη:
Εισαγωγή: Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα υγείας με τον επιπολασμό της να αυξάνεται διαρκώς. Η παιδική παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων στους οποίους εντάσσεται και το γονεϊκό περιβάλλον και ο ρόλος που έχουν οι γονείς για την προώθηση συμπεριφορών υγείας και διατροφής γενικότερα. Οι γνώσεις των γονέων σε παραμέτρους υγείας, όπως η διατροφή ή και η άσκηση, πιθανόν να επηρεάζει τα παιδιά στη διαμόρφωση κάποιων συνηθειών, γι’ αυτό και έχει νόημα να διερευνηθεί η συσχέτιση μεταξύ αυτών και του σωματικού βάρους των παιδιών, δεδομένου ότι οι μελέτες που το έχουν εξετάσει είναι περιορισμένες.
Σκοπός: η συσχέτιση μεταξύ των γνώσεων των γονέων για το υγιές σωματικό βάρος των παιδιών, για τις συστάσεις ως προς την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και για τη φυσική δραστηριότητα των παιδιών, και του βάρους αυτών.
Μεθοδολογία: Στη μελέτη συμμετείχαν 2.230 γονείς με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και τα παιδιά τους από 6 χώρες της Ευρώπης (δεδομένα από τη μελέτη feel4diabetes). Στα παιδιά έγινε μέτρηση του σωματικού βάρους και ύψους, ενώ εκτιμήθηκαν και οι γνώσεις των γονέων για το σωματικό βάρος των παιδιών τους, όπως επίσης και οι γνώσεις τους για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και για τα βέλτιστα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας στα παιδιά.
Αποτελέσματα: Σχεδόν οι μισοί γονείς δεν είχαν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν την πραγματική κατάσταση βάρους των παιδιών τους. Η λανθασμένη αυτή αντίληψη υπάρχει, είτε σε μεγαλύτερο είτε σε μικρότερο βαθμό, σε όλες τις κατηγορίες βάρους των παιδιών. Σχετικά με την γνώση για τις συστάσεις στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για τα παιδιά, σχεδόν οι μισοί γονείς είτε δε γνώριζαν είτε τις εκτίμησαν λάθος. Η συμφωνία με τις συστάσεις αυτές δε σχετίστηκε στατιστικά σημαντικά με τον κίνδυνο υπέρβαρου/παχυσαρκίας. Πάνω από τους μισούς γονείς γνώριζαν τις συστάσεις ως προς τη φυσική δραστηριότητα των παιδιών και το ίδιο παρατηρήθηκε στις περισσότερες κατηγορίες βάρους. Μάλιστα, όσο η κατηγορία βάρους αυξανόταν, τόσο η συμφωνία με τις συστάσεις μειωνόταν. Η συμφωνία με τις συστάσεις αυτές δε συσχετίστηκε στατιστικά σημαντικά με τον κίνδυνο υπέρβαρου/παχυσαρκίας. Ωστόσο, όταν έλειπαν άλλοι συγχιτικοί παράγοντες, η συμφωνία μείωσε τον κίνδυνο.
Συμπέρασμα: Η παροχή γνώσεων για τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, το υγιές σωματικό βάρος των παιδιών και την εικόνα σώματος θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μέσο για την προώθηση υγιεινών στα παιδιά και για την επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Λέξεις-κλειδιά: βάρος, γνώσεις γονέων, διατροφή, σωματική δραστηριότητα
Λέξεις-κλειδιά:
σωματική δραστηριότητα, γνώσεις γονέων, βάρος, διατροφή