In vitro επίδραση των ζυμωμένων από τον εντερικό μικροβιόκοσμο μανιταριών του Pleurotus eryngii στον εντερικό φραγμό

Μεταπτυχιακή Εργασία 26239 207 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
In vitro επίδραση των ζυμωμένων από τον εντερικό μικροβιόκοσμο μανιταριών του Pleurotus eryngii στον εντερικό φραγμό
Συγγραφέας:
Ξυνής, Γεώργιος, Αντώνιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Κυριακού, Αδαμαντίνη
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο εντερικός μικροβιόκοσμος είναι μια από τις πιο σημαντικές και ποικιλόμορφες κοινότητες μικροοργανισμών στον άνθρωπο, καθώς συνδέεται στενά με την υγεία και τη νόσο του ξενιστή. Ο εντερικός επιθηλιακός φραγμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εντερικού μικροβιόκοσμου, του οποίου η διαπερατότητα μπορεί να διαταραχθεί, λόγω ασθενειών, που απορρέουν από τις διαφοροποιήσεις στη σύσταση του εντερικού μικροβιόκοσμου (δυσβίωση). Τα μανιτάρια Pleurotus eryngii είναι πλούσιες πηγές β-γλυκανών, οι οποίες αποτελούν υποψήφια πρεβιοτικά, που φαίνεται να ενισχύουν την ακεραιότητα του εντερικού φραγμού.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της πιθανής συσχέτισης μεταξύ των μεταβολικών προϊόντων ζύμωσης του Pleurotus eryngii από τον εντερικό μικροβιόκοσμο και των επιπέδων έκφρασης των γονιδίων των αποφρακτικών ενώσεων (TJs) του εντερικού φραγμού.
Υλικά και Μέθοδος: Χρησιμοποιήθηκε η κυτταρική σειρά Caco-2, επιθηλιακά κύτταρα, προερχόμενα από το αδενοκαρκίνωμα παχέος εντέρου του ανθρώπου, τα οποία εκτέθηκαν σε βακτηριακό πολυσακχαρίτη (LPS). Τα μανιτάρια Pleurotus eryngii καλλιεργήθηκαν σε δυο διαφορετικά υποστρώματα (PEWS και PEWSGM) και ζυμώθηκαν σε in vitro στατική καλλιέργεια μέσω του εντερικού μικροβιόκοσμου 3 υγιών εθελοντών άνω των 65 ετών. Τα υπερκείμενα (FSs), που προέκυψαν από τη ζύμωση, χρησιμοποιήθηκαν για την επώαση των Caco-2 κυττάρων, εφαρμόζοντας 3 διαφορετικούς επιδράσεις: 1) προ-επώαση: αρχική επώαση με FS και εν συνεχεία έκθεση στο LPS, 2) συν-επώαση: επώαση με FS και έκθεση στο LPS ταυτόχρονα, 3) μετα-επώαση: αρχική έκθεση στο LPS και έπειτα επώαση με FS. Ακολούθως, εφαρμόστηκε απομόνωση RNA, σύνθεση cDNA και PCR πραγματικού χρόνου, για την εξέταση των επίπεδων έκφρασης των γονιδίων των αποφρακτικών ενώσεων: Zonula occludens-1 (ZO1), Occludin (OCLN), Claudin 1 (CLD1).
Αποτελέσματα: Σημειώθηκε σημαντική αύξηση της έκφρασης και των τριών γονιδίων ZO1, OCLN, CLD1, στο σύνολο των εθελοντών, μέσω των προϊόντων ζύμωσης των μανιταριών Pleurotus eryngii και των 2 υποστρωμάτων ύστερα από την ολοκλήρωση και των 3 επιδράσεων. Επίσης, παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στα επίπεδα έκφρασης των γονιδίων μεταξύ των κυττάρων, που είχαν εφαρμοστεί οι 3 επιδράσεις και κυττάρων, στα οποία δεν είχε πραγματοποιηθεί κάποια επίδραση, αλλά και κυττάρων, που είχαν εκτεθεί μόνο στο LPS.
Συμπέρασμα: Τα προϊόντα ζύμωσης συστατικών των μανιταριών Pleurotus eryngii από τον εντερικό μικροβιόκοσμο φάνηκε να επιδρούν σημαντικά στη διατήρηση και επιδιόρθωση της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού υπό συνθήκες επικείμενης βλάβης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-21
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Μικροβιολογία
Λοιπά Θέματα:
Μανιτάρια - Ελλάδα
Έντερα - Μικροβιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
εντερικός φραγμός, αποφρακτικές ενώσεις, β-γλυκάνες, εντερικός μικροβιόκοσμος
Περιγραφή:
128 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

GEORGIOSXYNIS.pdf

4 MB