Σύστημα Ειδοποίησης, Παρακολούθησης και Διαχείρισης Θερμοκρασίας και Υγρασίας για ένα Data Center

Μεταπτυχιακή Εργασία 26196 154 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύστημα Ειδοποίησης, Παρακολούθησης και Διαχείρισης Θερμοκρασίας και Υγρασίας για ένα Data Center
Συγγραφέας:
Δίπλας, Θεόδωρος, Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Τσαδήμας, Ανάργυρος
Περίληψη:
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία ασχολείται με την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός συστήματος ειδοποίησης, παρακολούθησης και διαχείρισης θερμοκρασίας και υγρασίας ενός Data Center. Ο κύριος σκοπός της είναι η δημιουργία και περιγραφή ενός αυτόνομου συστήματος, που θα έχει την δυνατότητα να αποθηκεύει και να οπτικοποιεί ενδείξεις που λαμβάνει από αισθητήρες που βρίσκονται εντός του Data Center. Επιπροσθέτως το σύστημα θα μπορεί να ενεργεί αν οι ενδείξεις από τους αισθητήρες ξεπεράσουν κάποιο προκαθορισμένο κατώφλι.
Η υλοποίηση περιλαμβάνει ένα Raspberry Pi που θα αναλάβει την υποστήριξη του απαραίτητου λογισμικού που απαιτείται για την αποθήκευση, επεξεργασία και οπτικοποίηση των δεδομένων που θα λαμβάνει από τους αισθητήρες. Για την ασύρματη διασύνδεση των αισθητήρων χρησιμοποιήθηκαν μικροελεγκτές ESP8266 που προγραμματίστηκαν κατάλληλα χρησιμοποιώντας το περιβάλλον ανάπτυξης του Arduino IDE. Οι αισθητήρες που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα φάση της υλοποίησης είναι θερμοκρασίας, υγρασίας, νερού, κίνησης και μαγνητικοί. Στην αγορά διατίθεται πλήθος αισθητήρων που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σύμφωνα με το είδος, το κόστος και την ακρίβεια των μετρήσεων που πετυχαίνουν.
Η ανάπτυξη του εν λόγω συστήματος έγινε με γνώμονα την όσο δυνατόν πιο εύκολη εγκατάσταση, παραμετροποίηση αλλά και επέκτασή του με περισσότερους αισθητήρες. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία και τεχνολογίες όπως η ansible, το docker, το πρωτόκολλο MQTT και το node-red.
Επιπλέον στον σύνδεσμο GitHub (https://github.com/theohitman/pms-thesis) υπάρχουν οδηγίες και κώδικας για την υλοποίηση σεναρίου χρήσης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-19
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Εφαρμογές, εργαλεία, κλπ.
Λέξεις-κλειδιά:
κέντρα δεδομένων, αισθητήρες, Μικροελεγκτής
Περιγραφή:
75 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

THEODOROSDIPLAS.pdf

5 MB