Περίληψη:
Εισαγωγή:Η εμφάνιση κατάθλιψης, αρκετά συχνά, συνδέεται με την ύπαρξη παχυσαρκίας, μιας και η κατάθλιψη ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση της όρεξης, επομένως και αύξηση του σωματικού βάρους.Η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη καθώς η παρουσία του ενός αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση του άλλου. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει την ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και της παχυσαρκίας, παρόλα αυτά οι μηχανισμοί αυτής της συσχέτισης δεν είναι ακόμα απολύτως κατανοητοί.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της πιθανής επίδρασης του γενετικού υποβάθρου σε δείκτες κατάθλιψης, καθώς και η αξιολόγηση των τελευταίων σε υγιείς υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες Έλληνες .
Μεθοδολογία: Η παρούσα εργασία αποτελεί μέρος της μελέτης iMPROVE, στην οποία συμμετείχαν 202 υγιείς ενήλικες Έλληνες με υπέρβαρο ή παχυσαρκία. Συλλέχθηκαν ανθρωπομετρικά δεδομένα ,πλήρες ατομικό ιστορικό καθώς και λήψη αίματος προς γονοτύπιση. Επιπλέον, για την αξιολόγηση των δεικτών κατάθλιψης χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο Center for Epidemiologic Studies Depression Scale Revised(CESD-R-10).Τέλος, έπειτα από ανασκόπηση στην πρόσφατη βιβλιογραφία διερευνήθηκε η πιθανή συσχέτιση των επιλεγμένων μονονουκλεοτιδικών πολυμορφισμών με τον Δείκτη μάζας σώματος και των δεικτών κατάθλιψης.
Αποτελέσματα: Από τις αναλύσεις προέκυψε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του σκορ κατάθλιψης και του βάρους κατά την έναρξη της μελέτης. Αναλυτικότερα φάνηκε πως όταν το βάρος αλλάξει κατά 1kg τότε το σκορ κατάθλιψης μεταβάλλεται κατά 0.003. Έπειτα πραγματοποιήθηκαν γενετικές αναλύσεις για 12 πολυμορφισμούς που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Στα αποτελέσματά μας παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ του πολιμορφισμού rs3824755 NT5C2 και του σκορ κατάθλιψης κατά την έναρξη της μελέτης. Συγκεκριμένα οι φορείς για το αλληλόμορφο κινδύνου (C) τείνουν να έχουν μειωμένο σκορ κατάθλιψης κατά 2.3 μονάδες, όταν διορθώσουμε για τους παράγοντες ηλικία, φύλο, καπνιστικές συνήθειες, φυσική δραστηριότητα, καθώς και τον τύπο δίαιτας που δόθηκε. Στην συνέχεια ο πολυμορφισμός rs6265 BDNF επηρεάζει τα αποτελέσματα του σκορ κατάθλιψης στην λήξη της μελέτης κατά 2.4μονάδες έπειτα από διόρθωση για ηλικία, φύλο , καπνιστικές συνήθειες , φυσική δραστηριότητα τον τύπο δίαιτας που δόθηκε, με στατιστική σημαντικότητα.. Τέλος κατά την λήξη στατιστικά σημαντική συσχέτιση παρατηρήθηκε για τον πολυμορφισμό rs7903146 TCF7L2 όπου κατά την λήξη της μελέτης και έπειτα από διόρθωση για τους παράγοντες ηλικία, φύλο , καπνιστικές συνήθειες , φυσική δραστηριότητα , τον τύπο δίαιτας που δόθηκε καθώς και τον ΔΜΣ κατά την έναρξη της μελέτης, φάνηκε να αυξάνεται το σκορ κατά 2 μονάδες.
Συμπεράσματα: Η μεταβολή του σκορ, έπειτα από την παρέμβαση, δεν εμφάνισε στατιστικά σημαντική σχέση. Ενώ, ο πολυμορφισμός rs6265 BDNF δείχνει να έχει σημαντική συσχέτιση για τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.
Λέξεις-κλειδιά:
γενετικό υπόβαρθο, παχυσαρκία, υπερβαρότητα, κατάθλιψη