Αποτίμηση διατροφικών συνηθειών πασχόντων από κοιλιοκάκη που ακολουθούν δίαιτα ελεύθερη από γλουτένη

Μεταπτυχιακή Εργασία 26168 492 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αποτίμηση διατροφικών συνηθειών πασχόντων από κοιλιοκάκη που ακολουθούν δίαιτα ελεύθερη από γλουτένη
Συγγραφέας:
Πέτσης, Κωνσταντίνος, Ιωάννης
Επιβλέπων καθηγητής:
Κοντογιάννη, Μερόπη
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η μοναδική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης περιλαμβάνει την εφόρου ζωής τήρηση μιας Δίαιτας Ελεύθερης από Γλουτένη (ΔΕΓ). Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη στην προσπάθειά τους να παραμείνουν προσκολλημένοι στη δίαιτα, τείνουν να απορρίπτουν ορισμένες σημαντικές ομάδες τροφίμων από το διαιτολόγιο τους, στρέφοντας τις διαιτητικές τους συνήθειες σε πιο ανθυγιεινές επιλογές.

Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής ήταν η αξιολόγηση των διαιτητικών συνηθειών πασχόντων από κοιλιοκάκη, σε επίπεδο ομάδων τροφίμων, η σύγκριση τους με τις διατροφικές συστάσεις που αφορούν τον γενικό ελληνικό πληθυσμό για την υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, καθώς και η εκτίμηση του βαθμού υιοθέτησης της Μεσογειακής δίαιτας.

Μεθοδολογία: Στην παρούσα συγχρονική μελέτη συμπεριλήφθηκαν 67 ενήλικες ασθενείς με κοιλιοκάκη, επιβεβαιωμένη με θετική βιοψία μετά από ενδοσκόπηση του λεπτού εντέρου, και οι οποίοι ακολουθούσαν μια ΔΕΓ για τουλάχιστον ένα έτος. Πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση ιατρικού και κοινωνικοοικονομικού ιστορικού, ανθρωπομετρικών στοιχείων και μετρήθηκε ο βαθμός προσκόλλησης στη ΔΕΓ με το ερωτηματολόγιο CDAT. Η αξιολόγηση των διαιτητικών συνηθειών πραγματοποιήθηκε με τη χρήση τριών μη διαδοχικών ανακλήσεων εικοσιτετράωρου, ενώ για την εκτίμηση του βαθμού προσκόλλησης στη Μεσογειακή δίαιτα (ΜΔ) χρησιμοποιήθηκε το ερευνητικό εργαλείο MedDietScore (τιμές 0-55 με τις μεγαλύτερες τιμές να αντανακλούν καλύτερη προσκόλληση στη ΜΔ). Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με το πρόγραμμα STATA και ως επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε το p=0.05.

Αποτελέσματα: Από τους 67 εθελοντές οι 47 (70.1%) ήταν γυναίκες, ενώ η μέση ηλικία των πασχόντων ήταν 41.9 (±14.15) έτη, η διάμεσος του διαστήματος προσκόλλησης στη ΔΕΓ 72 (36,132) μήνες, και η διάμεσος του δείκτη μάζας σώματος ήταν 24.4 (21.5,27.2) Kg/m2 με το 43.1% του δείγματος να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Σχετικά με την ημερήσια και εβδομαδιαία κατανάλωση ομάδων τροφίμων, συγκριτικά με τις συστάσεις του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού, το δείγμα κατανάλωνε λιγότερα δημητριακά (p<0.001), φρούτα (p<0.001), λαχανικά (p<0.001), όσπρια (p<0.001), ψάρια και θαλασσινά (p<0.001), και περισσότερα γαλακτοκομικά (p=0.001), κόκκινο (p<0.001) και επεξεργασμένο κρέας (p<0.001). Η κατανάλωση ομάδων τροφίμων δε διέφερε αναλόγως του βαθμού προσκόλλησης στη ΔΕΓ και της κατάστασης βάρους, ενώ ανάμεσα στα δύο φύλα διέφερε σημαντικά μόνο η κατανάλωση δημητριακών (p<0.001), με τους άνδρες να παρουσιάζουν μέση ημερήσια κατανάλωση 6.2 (±1.90) ενώ οι γυναίκες 4.3 (±1.60) μερίδες/ ημέρα. Όσον αφορά την προσκόλληση στη ΜΔ, η μέση τιμή του MedDietScore ήταν 30.6 (±4.8) στο συνολικό δείγμα, ενώ παρατηρήθηκε διαφορά (p=0.041) μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τους άνδρες να παρουσιάζουν μέση τιμή 28.7 (±5.72), και τις γυναίκες να παρουσιάζουν μέση τιμή 31.4 (±4.2). Η προσκόλληση στη ΜΔ δε διέφερε αναλόγως της κατάστασης του βάρους (p>0.05) ή του διαστήματος προσκόλλησης στη ΔΕΓ (p>0.05).

Συμπεράσματα: Συγκριτικά με τις συστάσεις του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού οι ασθενείς φαίνεται να έχουν ένα ανθυγιεινό διατροφικό προφίλ, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κατανάλωση δημητριακών, φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και θαλασσινών, και υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών, κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Επίσης, χαρακτηρίζονται από μια μέτρια προσκόλληση στη ΜΔ, με τους άνδρες να έχουν χαμηλότερη προσκόλληση έναντι των γυναικών. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, και το αυξημένο ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας, κρίνονται αναγκαία προγράμματα προαγωγής ενός υγιεινού τρόπου ζωής για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-18
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Κοιλιοκάκη ασθένεια - διαιτητική θεραπεία
Λέξεις-κλειδιά:
Ομάδες τροφίμων, Δίαιτα ελεύθερη από γλουτένη, Κοιλιοκάκη, Μεσογειακή δίαιτα, Διαιτητικές συνήθειες
Περιγραφή:
94 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

KONSTANTINOSPETSIS.pdf

1 MB