Διατροφική παρέμβαση με εμπλουτισμένο τρόφιμο με μανιτάρια πλούσια σε β-γλυκάνες σε ηλικιωμένους ασθενείς: επίδραση στην οστική υγεία

Μεταπτυχιακή Εργασία 26148 183 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφική παρέμβαση με εμπλουτισμένο τρόφιμο με μανιτάρια πλούσια σε β-γλυκάνες σε ηλικιωμένους ασθενείς: επίδραση στην οστική υγεία
Συγγραφέας:
Κατωγιαννάκη, Ασημένια, Ιωάννης
Επιβλέπων καθηγητής:
Κυριακού, Αδαμαντίνη
Περίληψη:
Ο εντερικός μικροβόκοσμος έχει ποικίλες δράσεις στην υγεία του ξενιστή. Ένας πλούσιος εντερικός μικροβιόκοσμος φαίνεται να συνεισφέρει στη διατήρηση της ομοιόστασης του ξενιστή επιδρώντας σε πολλά μεταβολικά μονοπάτια. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αναφορές στην επίδραση που ασκεί ο εντερικός μικροβιόκοσμος στην οστική υγεία. Τα πρεβιοτικά, διεγείρουν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηριακών πληθυσμών και μπορούν να ενισχύσουν τον οστικό μεταβολισμό. Το εδώδιμο μανιτάρι Pleurotus eryngii, είναι πλούσιο σε σημαντικά βιοδραστικά συστατικά όπως είναι οι β - γλυκάνες οι οποίες αποτελούν έναν τύπο διαιτητικών ινών με πρεβιοτική δράση. Έτσι είναι πιθανό να συμβάλλει θετικά στην οστική υγεία.
Η συγκεκριμένη μελέτη είχε ως στόχο να διερευνήσει την επίδραση της κατανάλωσης πειραματικού τροφίμου, εμπλουτισμένου με μανιτάρια πλούσια σε β - γλυκάνες στην οστική υγεία ηλικιωμένων.
Πειραματικό αρτοσκεύασμα εμπλουτισμένο με αφυδατωμένα βρώσιμα μανιτάρια, το οποίο έχει παρασκευαστεί από την Εταιρεία Τροφίμων Ε.Ι. Παπαδόπουλος, χορηγήθηκε σε μία πιλοτική διασταυρούμενη μελέτη παρέμβασης για 3 μήνες σε υγιή άτομα > 60 ετών. Η παρέμβαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Ανάπτυξη καινοτόμου λειτουργικού τροφίμου εμπλουτισμένου με β-γλυκάνες από εδώδιμα μανιτάρια ελληνικών βιοτόπων» και χρηματοδοτήθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ) – (ΕΣΠΑ 2014-2020) στο πλαίσιο της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας «Ερευνώ – Δημιουργώ –Καινοτομώ» (ΓΓΕΤ Τ1ΕΔΚ-03404) MIS 5031221. Οι εθελοντές κατανάλωσαν με τυχαία σειρά το εμπλουτισμένο τρόφιμο για 3 μήνες και το μάρτυρα για το ίδιο διάστημα, με ενδιάμεση περίοδο αποχής 2 μηνών. Στην αρχή και στο τέλος της κάθε περιόδου γινόταν ενδελεχής διατροφική αξιολόγηση, ενώ έγιναν αναλύσεις δεικτών οστικού μεταβολισμού (25-ΟΗ βιταμίνη D, παραθορμόνης, OPG και RANKL). Η συγκέντρωση των OPG και RANKL προσδιορίστηκε με τη βοήθεια της μεθόδου Elisa.
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν υποστηρίζουν πως οι εθελοντές που είχαν καταναλώσει το εμπλουτισμένο μπισκότο παρουσίασαν μείωση στις τιμές της παραθορμόνης κατά το τέλος της παρέμβασης σε σχέση με όσους είχαν καταναλώσει το εικονικό τρόφιμο, χωρίς όμως η μείωση αυτή να φτάσει τα επίπεδα της στατιστικής σημαντικότητας. Οι υπόλοιποι δείκτες δεν παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές.
Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι η κατανάλωση των εδώδιμων μανιταριών του P. eryngii μπορεί να ασκήσει ευεργετική επίδραση στον οστικό μεταβολισμό, πιθανόν μέσω της πρεβιοτικής δράσης των μανιταριών, ωστόσο χρειάζεται ακόμα αρκετή έρευνα στο πεδίο αυτό.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-13
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Μικροβιολογία
Λοιπά Θέματα:
Εντερική διατροφή
Έντερα - Μικροβιολογία
Μανιτάρια - Ελλάδα
Οστά - Μεταβολισμός
Λέξεις-κλειδιά:
οστικός μεταβολισμός, εντερικός μικροβιόκοσμος, οστική υγεία, πρεβιοτικά, β-γλυκάνες
Περιγραφή:
91 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ASIMENIAKATOGIANNAKI.pdf

3 MB