Προσκόλληση στο πρότυπο της Μεσογειακής Δίαιτας και γνωσιακή λειτουργία σε ενήλικες

Μεταπτυχιακή Εργασία 26143 238 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Προσκόλληση στο πρότυπο της Μεσογειακής Δίαιτας και γνωσιακή λειτουργία σε ενήλικες
Συγγραφέας:
Σιγάλα, Ευαγγελία, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Γιαννακούλια, Μαρία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Σήμερα, δεν υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική αντιμετώπιση της γνωσιακής εξασθένισης που σχετίζεται με την ηλικία και με τις άνοιες. Επιπλέον, το γεγονός ότι αυτά τα νοσήματα έχουν μακρά προκλινική περίοδο οδήγησε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σε παράγοντες που μπορούν να τροποποιηθούν ήδη από τη μέση ενήλικη ζωή, όπως η δίαιτα. Η Μεσογειακή Δίαιτα είναι το διατροφικό πρότυπο που έχει αναδειχθεί, κυρίως, από τις επιδημιολογικές μελέτες. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η διερεύνηση της συσχέτισης της προσκόλλησης στη Μεσογειακή Δίαιτα με τις γνωσιακές λειτουργίες και με το κίνδυνο εμφάνισης γνωσιακής εξασθένησης.
Μέθοδος: Συλλέχθηκαν δεδομένα από δείγμα κατοίκων της Ελλάδας, ηλικίας άνω των 40 ετών που δεν είχαν διάγνωση άνοιας, κατά την ένταξή τους στη μελέτη ALBION. Για την αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης, χρησιμοποιήθηκαν ανακλήσεις 24ώρου με τη μέθοδο των πολλαπλών περασμάτων και υπολογίστηκε το MedDietScore. Τα άτομα ταξινομήθηκαν με βάση τη διάγνωση ήπιας γνωσιακής εξασθένησης και άνοιας. Ο βαθμός προσκόλλησης στη Μεσογειακή Δίαιτα συσχετίσθηκε με τη διάγνωση και τις γνωσιακές λειτουργίες, συγχρονικά και προοπτικά, μετά από ~3 έτη από την πρώτη επαναξιολόγηση.
Αποτελέσματα: Στην πρώτη αξιολόγηση της μελέτης, συμμετείχαν 116 άτομα, μεταξύ των οποίων ο επιπολασμός της ήπιας γνωσιακής εξασθένησης ήταν 29,3%. Τα άτομα με ήπια γνωνιακή έκπτωση είχαν μικρότερη προσκόλληση στη Μεσογειακή Δίαιτα (28,7±5,2), συγκριτικά με τα γνωσικά υγιή άτομα, συγκριτικά με τα γνωσιακά υγιή άτομα (31,0±6,4) (p=0,081). Μετά από 1,5±1,0 έτη από την πρώτη αξιολόγηση, τα 76 (65,5%) άτομα διατήρησαν τις γνωσιακές λειτουργίες τους, τα 30 (25,9%) άτομα είχαν ήπια γνωσιακή εξασθένηση και 10 (8,6%) έλαβαν διάγνωση άνοιας. Ο βαθμός προσκόλλησης στη Μεσογειακή Δίαιτα δε συσχετίζεται με τη γνωσιακή απόδοση συγχρονικά, την αλλαγή των γνωσιακών λειτουργιών μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος, τον επιπολασμό της ήπιας γνωσιακής εξασθένησης και την επίπτωση των ανοϊκών συνδρόμων.
Συμπεράσματα: Δε βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ του βαθμού προσκόλλησης στη Μεσογειακή Δίαιτα, τη γνωσιακή εξασθένηση και τα αποτελέσματα των δοκιμασιών της γνωσιακής λειτουργίας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-08
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Διατροφικές έρευνες
Λέξεις-κλειδιά:
Γνωσιακή Λειτουργία, Μεσογειακή δίαιτα
Περιγραφή:
190 σ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EVANGELIASIGALA.pdf

1 MB