Η επίδραση μιας παρέμβασης τροποποίησης των συνηθειών του τρόπου ζωής στην παρουσία μεταβολικού συνδρόμου ασθενών με αποφρακτική άπνοια ύπνου: ετήσιος επανέλεγχος κλινικής δοκιμής

Μεταπτυχιακή Εργασία 26138 235 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση μιας παρέμβασης τροποποίησης των συνηθειών του τρόπου ζωής στην παρουσία μεταβολικού συνδρόμου ασθενών με αποφρακτική άπνοια ύπνου: ετήσιος επανέλεγχος κλινικής δοκιμής
Συγγραφέας:
Βαμβακάρη, Κωνσταντίνα, Αντώνιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Κοντογιάννη, Μερόπη
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η αποφρακτική άπνοια ύπνου (ΑΑΥ) αποτελεί την πιο συχνή σχετιζόμενη με τον ύπνο αναπνευστική διαταραχή και θεωρείται εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου (ΜΣ) στο αναπνευστικό σύστημα υπέρβαρων ατόμων. Παροχή συνεχούς θετικής πίεσης στους αεραγωγούς (CPAP) αποτελεί θεραπεία εκλογής, ωστόσο, η συμμόρφωση δεν είναι εύκολα επιτεύξιμη και έτσι δεν αποφέρει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να αξιολογήσει την μακροπρόθεσμη επίδραση μιας εξάμηνης παρέμβασης, βασισμένη στην απώλεια βάρους μέσω αύξησης της προσκόλλησης σε ένα Μεσογειακό πρότυπο διατροφής (ΜΔ) ή σε έναν Μεσογειακό τρόπο ζωής (ΜΤΖ), στην παρουσία ΜΣ και των συνιστωσών του σε ασθενείς με ΑΑΥ.
Μεθοδολογία: Η παρούσα μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη, μονά τυφλή και ελεγχόμενη κλινική δοκιμή, η οποία αφορούσε μία εξάμηνη παρέμβαση και παρακολούθηση των εθελοντών για 6 επιπλέον μήνες. Συμμετείχαν 180 υπέρβαροι ασθενείς με ΑΑΥ, οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν στην ΟΣΦ (62 άτομα) (λήψη CPAP), στην ΟΜΔ (59 άτομα) (λήψη CPAP και απώλεια βάρους μέσω ΜΔ) και στην ΟΜΤΖ (59 άτομα) (λήψη CPAP και απώλεια βάρους μέσω ΜΔ και άσκησης). Στο σύνολο του δείγματος, πραγματοποιήθηκε πολυυπνογραφία (αρχή και 6 μήνες), ενώ στην αρχή, στους 6 και 12 μήνες, έγινε μέτρηση ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών, αξιολόγηση των συνηθειών του τρόπου ζωής, μέτρηση αρτηριακής πίεσης και βιοχημικών δεικτών, και εκτιμήθηκε η παρουσία του ΜΣ και των συνιστωσών του.
Αποτελέσματα: Κατά την ένταξη στη μελέτη, οι τρεις ομάδες δε διέφεραν στα βασικά ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και στις συνήθειες του τρόπου ζωής. Στον 12μηνο έλεγχο, η ΟΣΦ παρουσίασε αύξηση του αρχικού βάρους, ενώ οι ΟΜΔ και ΟΜΤΖ παρουσίασαν απώλεια βάρους (p<0,001, ΟΜΔ και ΟΜΤΖ έναντι της ΟΣΦ). Όσον αφορά τις συνήθειες του τρόπου ζωής, συγκριτικά με την ΟΣΦ, τόσο η ΟΜΔ όσο και η ΟΜΤΖ εμφάνισαν υψηλότερες τιμές MedDietScore (και τα δύο p<0,001), ενώ η ΟΜΤΖ παρουσίασε υψηλότερο ημερήσιο χρόνο σωματικής δραστηριότητας συγκριτικά με την ΟΣΦ και την ΟΜΔ (p<0,001, p=0,028, αντίστοιχα) και υψηλότερη μέση διάρκεια νυχτερινού ύπνου συγκριτικά με την ΟΣΦ (p=0,001). Για το ΜΣ και τις συνιστώσες του, στην ετήσια επαναξιολόγηση συγκριτικά με την ΟΣΦ, οι ΟΜΔ και ΟΜΤΖ παρουσίασαν χαμηλότερο κίνδυνο αυξημένων TG (p=<0,001, p=0,002 αντίστοιχα), μειωμένης HDLC (p=0,001, p=0,002 αντίστοιχα) και επιπολασμού του ΜΣ (p=0,049, p=<0,001 αντίστοιχα) έπειτα από προσαρμογή για ηλικία, φύλο, αρχικό επιπολασμό, ημερήσια χρήση CPAP. Η ΟΜΤΖ παρουσίασε επίσης χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης και υπεργλυκαιμίας (p=0,005, p=0,002 αντίστοιχα) συγκριτικά με την ΟΣΦ, και χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, υπεργλυκαιμίας και ΜΣ (p=0,027, p=0,013, p=0,027 αντίστοιχα) συγκριτικά με την ΟΜΔ. Έπειτα από επιπρόσθετο έλεγχο για την % μεταβολή του σωματικού βάρους στους 12 μήνες, συγκριτικά με την ΟΣΦ, η ΟΜΔ εξακολουθούσε να παρουσιάζει χαμηλότερο κίνδυνο για υπερτριγλυκαιριδαιμία (p=0,005), μειωμένη HDLC (p=0,001), ενώ η ΟΜΤΖ εξακολουθούσε να παρουσιάζει χαμηλότερο κίνδυνο για αυξημένα TG, μειωμένη HDLC, υπεργλυκαιμία και ΜΣ (όλα τα p<0,050). Η σύγκριση των ομάδων εντατικής παρέμβασης ανέδειξε, χαμηλότερο κίνδυνο υπεργλυκαιμίας και ΜΣ στην ΟΜΤΖ συγκριτικά με την ΟΜΔ (p=0,024, p=0,037 αντίστοιχα).
Συμπεράσματα: Στην παρούσα μελέτη φάνηκε πως τα αποτελέσματα της 6μηνης παρέμβασης απώλειας βάρους, με ενίσχυση της προσκόλλησης στο ΜΤΖ σε ασθενείς με ΑΑΥ, στην πλειονότητά τους διατηρήθηκαν 6μήνες μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης, υποδηλώνοντας σημαντικά μακροχρόνια οφέλη στην υγεία ασθενών με ΑΑΥ και ΜΣ.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-05
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Άσκηση - Υγιειονολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
άσκηση, μεσογειακός τρόπος ζωής, αποφρακτική άπνοια ύπνου, μεταβολικό σύνδρομο, μεσογειακή δίαιτα
Περιγραφή:
69 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

KONSTANTINAVAMVAKARI.pdf

1 MB