Οι Σύγχρονες Διαστάσεις της Αλβανικής Μετανάστευσης

Πτυχιακή Εργασία 26066 358 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι Σύγχρονες Διαστάσεις της Αλβανικής Μετανάστευσης
Συγγραφέας:
Μπούσι, Ενίσα, Νεζίρ
Επιβλέπων καθηγητής:
Παπαδόπουλος, Απόστολος
Περίληψη:
Η μαζική είσοδος των Αλβανών μεταναστών τα τέλη του 20ου αιώνα στην Ελλάδα, προκλήθηκε λόγω δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που αντιμετώπιζε η Αλβανία. Οι μεταναστευτικές ροές αυξήθηκαν από την Αλβανία στην Ελλάδα, έως και τις αρχές του 21ου αιώνα. Η επιρροή της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, το 2008, επηρέασε πολλές οικογένειες Αλβανικής καταγωγής στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα παιδιά των οικογενειών αυτών, δηλαδή τα άτομα της δεύτερης γενιάς των Αλβανών μεταναστών, να μετακινηθούν μόνιμα σε άλλη χώρα του εξωτερικού, εκτός της Αλβανίας.
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως στόχο την μελέτη των μετακινήσεων των ατόμων της δεύτερης γενιάς Αλβανών μεταναστών και τους λόγους για τους οποίους πήραν την απόφαση να μεταναστεύσουν ξανά, μέσα από ποιοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε με την χρήση ποιοτικών συνεντεύξεων. Μέσω αυτών, μελετάται και αναλύεται η μετανάστευσή τους τόσο από την Αλβανία στην Ελλάδα, σε μικρή ηλικία, όσο και η μετακίνησή τους, σε ατομικό πλαίσιο, σε άλλη χώρα προορισμού. Η χρονική περίοδος που μελετήθηκε ήταν από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022.
Έπειτα από την μελέτη των συνεντεύξεων, παρατηρήθηκε πως οι βασικότεροι λόγοι που ώθησαν τα παιδιά των Αλβανών μεταναστών να επιλέξουν να φύγουν μόνιμα από την χώρα στην οποία μεγάλωσαν, ήταν κυρίως οι οικονομικοί παράγοντες και η δυσκολία εύρεσης επαγγέλματος στην Ελλάδα, οι αποφάσεις για περαιτέρω προγράμματα σπουδών στο εξωτερικό αλλά και η ύπαρξη συγγενικών ή/και φιλικών ανθρώπων στο εξωτερικό, από τους οποίους παροτρύνθηκαν.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-04-01
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Μετανάστες, Αλβανοί - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Συνεντεύξεις, έρευνα, Ποιοτική, Δεύτερη γενιά Αλβανών Μεταναστών, μετανάστευση
Περιγραφή:
97 σ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EnisaBushi.pdf

1 MB