Εκτίμηση πλημμυρικού κινδύνου σε καμένες εκτάσεις της Βόρειας Εύβοιας, Λεκάνη απορροής Ξηροποτάμου

Μεταπτυχιακή Εργασία 26059 374 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση πλημμυρικού κινδύνου σε καμένες εκτάσεις της Βόρειας Εύβοιας, Λεκάνη απορροής Ξηροποτάμου
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκτίμηση πλημμυρικού κινδύνου σε καμένες εκτάσεις της Βόρειας Εύβοιας, Λεκάνη απορροής Ξηροποτάμου
Συγγραφέας:
Ταμπουράκη, Γεωργία, Χαρίτων
Επιβλέπων καθηγητής:
Καρύμπαλης, Ευθύμιος
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στη καταγραφή, εκτίμηση και αξιολόγηση της πλημμυρικής επικινδυνότητας της λεκάνης απορροής του Ξηροπόταμου της Βόρειας Εύβοιας, σημαντικό τμήμα της οποίας κάηκε στις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021. Η δασική πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια εκτιμάται ότι έκαψε τουλάχιστον 600.000 στρέμματα δάσους, γεγονός που την κατατάσσει ως τη μεγαλύτερη στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.
Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο διαχείρισης και επεξεργασίας σύνθετων χωρικών δεδομένων. Επιπλέον, η ενσωμάτωση της μεθόδου της Αναλυτικής Ιεράρχησης (AHP) σε ένα GIS βελτιώνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τις δυνατότητες χαρτογράφησης που διαδοχικά διευκολύνουν τη δημιουργία χαρτών εκτίμησης επικινδυνότητας σε πλημμύρα.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, χρησιμοποιούνται παράμετροι που σχετίζονται με την εγγύτητα ως προς το υδρογραφικό δίκτυο, τους τύπους κάλυψης γης, τη υδρο-λιθολογία, τη συσσώρευση ροής, τη διαμόρφωση του υψομέτρου και της μορφολογικής κλίσης της περιοχής μελέτης.
Οι περιοχές σε ζώνες υψηλής και πολύ υψηλής πλημμυρικής επικινδυνότητας καταγράφηκαν στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της περιοχής μελέτης. Η έκταση αυτών των 2 ζωνών επικινδυνότητας ανέρχεται σε 39 km2, σχεδόν στο 28% της λεκάνης απορροής. Σχετικά με την τρωτότητα του οικιστικού ιστού και του οδικού δικτύου, περίπου το 57% των οικισμών, δηλαδή 8 οικισμοί από τους 14 της περιοχής και σχεδόν το 45% του οδικού δικτύου(40 km) ανήκουν σε ζώνες πολύ υψηλής και υψηλής επικινδυνότητας. Η καμένη έκταση στο ανατολικό τμήμα της περιοχής μελέτης θα αυξήσει την επιφανειακή απορροή και θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για πλημμυρικά φαινόμενα. Η αξιοπιστία της εφαρμογής επιβεβαιώνεται από τη συσχέτιση μεταξύ του χάρτη επικινδυνότητας πλημμύρας και των ζωνών κινδύνου πλημμύρας και της χωρικής κατανομής του παλαιότερου πλημμυρικού συμβάντος. Τέλος, ο προληπτικός σχεδιασμός μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό μηχανισμό για την ελαχιστοποίηση των απωλειών και τη μείωση των οικονομικών επιπτώσεων των πλημμυρών και για την ασφαλή οικιστική ανάπτυξη.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-04-01
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Πλημμύρες - Ελλάδα - Εύβοια (Νησί)
Φυσικές καταστροφές - Αντιμετώπιση
Λέξεις-κλειδιά:
Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών,Πλημμύρες,Φυσικές Καταστροφές,Μέθοδος Αναλυτικής Ιεράρχησης,Πολυκριτηριακή Ανάλυση Αποφάσεων
Περιγραφή:
96 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

GeorgiaTampouraki_sYGIt36.pdf

4 MB