Εκτίμηση πλημμυρικής επικινδυνότητας σε περιβάλλον GIS για τη λεκάνη απορροής του ρέματος Μορτερή στην Εύβοια

Μεταπτυχιακή Εργασία 26053 243 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση πλημμυρικής επικινδυνότητας σε περιβάλλον GIS για τη λεκάνη απορροής του ρέματος Μορτερή στην Εύβοια
Συγγραφέας:
Καραμούστου, Παναγιώτα, Δημήτριος
Επιβλέπων καθηγητής:
Καρύμπαλης, Ευθύμιος
Περίληψη:
Παγκοσμίως οι πλημμύρες αποτελούν ένα καταστροφικό φυσικό φαινόμενο και επηρεάζουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού τόσο υλικά, όσο και ψυχολογικά. Προκαλούν σημαντικές οικονομικές και υλικές ζημιές, απώλεια ανθρώπινων ζωών, καθώς και συναισθήματα φόβου και άγχους στους πληγέντες. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες ανάπτυξης τεχνικών για τη μελέτη αυτών των φαινομένων και εφαρμογής συστημάτων για την ορθότερη λήψη αποφάσεων και την έγκαιρη προειδοποίηση, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε περιοχής. ‘Έμφαση έχει δοθεί επίσης, στην ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τις κατάλληλες δράσεις πριν, κατά τη διάρκεια και με το πέρας ενός τέτοιου φαινομένου.
Με αφορμή το πλημμυρικό γεγονός που έλαβε χώρα κατά τις βραδινές ώρες της 9ης Αυγούστου 2020 στη Κεντρική Εύβοια και τις καταστροφές που προκάλεσε έγινε προσπάθεια εντοπισμού των σε υψηλό βαθμό ευάλωτων περιοχών για μια από τις πληγείσες περιοχές. Η μελέτη περίπτωσης της παρούσας εργασίας αφορά τη περιοχή των Πολιτικών Ευβοίας, όπου εφαρμόστηκε η μέθοδος της Χωρικής Πολυκριτηριακής Ανάλυσης για την αξιολόγηση των περιοχών που εμφανίζουν αυξημένο πλημμυρικό κίνδυνο σε κλίμακα λεκάνης απορροής χειμάρρου, σε περιβάλλον Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS). Η μέθοδος αυτή αποδίδει σχετική σημασία σε κάθε μία από τις παραμέτρους που σχετίζονται με την εμφάνιση και το μέγεθος της πλημμύρας και οι σχετικές τιμές βάρους ορίζονται μέσω της διεργασίας της αναλυτικής ιεράρχησης. Έπειτα ανάλογα με τη σχετική σημασία του κάθε δείκτη, οι χωρικές πληροφορίες υπερτίθενται, με αποτέλεσμα την εξαγωγή ενός χάρτη του συνολικού πλημμυρικού κινδύνου για την υπό μελέτη περιοχή.
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν τις πιο επιρρεπείς σε πλημμύρα περιοχές, με τον πολύ υψηλό κίνδυνο να εμφανίζεται κυρίως στον οικισμό των Πολιτικών και στις περιοχές που ανήκουν στη Χαμηλή Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας ρ. Ψαχνών, Παραλία Πολιτικών νήσου Ευβοίας (GR07RAK0011), κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τη πλημμύρα που συνέβη στις 9/8/20.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-31
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Πλημμύρες - Ελλάδα - Εύβοια (Νησί) - Πολιτικά
Λέξεις-κλειδιά:
Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Εύβοια, Πολιτικά, επικινδυνότητα, πλημμύρα
Περιγραφή:
93 σ.,εικ.,πίν.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

PANAGIOTAKARAMOUSTOU.pdf

4 MB