Απόβλητα τροφίμων: Στάδιο Μεταποίησης και Επεξεργασίας

Πτυχιακή Εργασία 26024 210 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Απόβλητα τροφίμων: Στάδιο Μεταποίησης και Επεξεργασίας
Συγγραφέας:
Καλτσά, Σπυριδούλα Μαίρη, Ηρακλής
Επιβλέπων καθηγητής:
Λαζαρίδη, Αικατερίνη-Κωνσταντία
Περίληψη:
Τα απόβλητα τροφίμων αποτελούν σημαντικό πρόβλημα καθώς επιδρούν αρνητικά στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Οι προσπάθειες για την μείωση αυτών εστιάζουν κυρίως στη διαχείριση των προϊόντων στα τελευταία στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων, τη πώληση και τους καταναλωτές, ενώ λιγότερη σημασία έχει δοθεί στις αιτίες και τα στάδια παραγωγής και επεξεργασίας των τροφίμων. Η συγκεκριμένη εργασία σκοπεύει στη καταγραφή των αποβλήτων δύο κατηγοριών τροφίμων, αρτοποιημάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στη παραγωγή αποβλήτων τροφίμων. Το αντικείμενο της εργασίας αποτελεί η μελέτη των παραγωγικών διαδικασιών που υποβάλλονται τα αρτοποιήματα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι να φτάσουν στη προμηθευτική αλυσίδα τροφίμων, στην οποία πρόκειται να πωληθούν. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την συγκεκριμένη μελέτη στηρίζεται στο διαμοιρασμό ερωτηματολογίων σε προμηθευτές αρτοποιημάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα ερωτηματολόγια για κάθε κατηγορία διαφέρουν σε ορισμένες ερωτήσεις λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών που εμφανίζουν τα προϊόντα μεταξύ τους. Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων αναδεικνύουν έντονη παραγωγή αποβλήτων στο στάδιο της παρασκευής των προϊόντων με κύριες αιτίες δημιουργίας τις φθορές των προϊόντων και τις βλάβες των συστημάτων παραγωγής. Η διαχείριση των αποβλήτων αυτών των προϊόντων κρίθηκε ως ένα βαθμό ενθαρρυντική καθώς παρουσιάζεται μέριμνα από πλευράς προμηθευτών για τα προϊόντα που τους απομένουν. Με την εφαρμογή νέων, ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων και την υιοθέτηση πρακτικών καταπολέμησης των αποβλήτων τροφίμων μπορούν να προκύψουν αλλαγές, μέσω συμμόρφωσης του υπάρχοντος συστήματος εφοδιασμού τροφίμων στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, που θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-30
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Χειρισμός τροφίμων
Τροφή - Περιβαλλοντικές απόψεις
Στερεά Τροφικά Απόβλητα
Λέξεις-κλειδιά:
Απόβλητα τροφίμων, Επεξεργασία - Μεταποίηση τροφίμων,Βιωσιμότητα,Προμηθευτές τροφίμων
Περιγραφή:
131 σ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Spyridoula_MairiKaltsa.pdf

1 MB