Ηφαιστειακή δραστηριότητα και συστήματα παρακολούθησης – Η περίπτωση των ηφαιστείων της Σαντορίνης και της Αίτνας

Μεταπτυχιακή Εργασία 26016 251 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ηφαιστειακή δραστηριότητα και συστήματα παρακολούθησης – Η περίπτωση των ηφαιστείων της Σαντορίνης και της Αίτνας
Συγγραφέας:
Καρέζου, Σαβίνα, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Καρύμπαλης, Ευθύμιος
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σαν θέμα τη μελέτη της ηφαιστειακής δραστηριότητας της Σαντορίνης και της Αίτνας και των συστημάτων παρακολούθησής τους. Στόχος αυτής της εργασίας είναι η ανάλυση του φαινομένου των ηφαιστείων και πιο συγκεκριμένα πως δημιουργούνται, ποια είναι τα είδη τους και ποιοι είναι οι τρόπους με τους οποίους γίνεται η παρακολούθηση της δραστηριότητάς τους. Επιπλέον στόχο αποτελεί η παρουσίαση των δύο ηφαιστείων από την αρχή δημιουργίας τους, τα στάδια εξέλιξής τους μέσα στο χρόνο καθώς και οι τρόποι με τους οποίους παρακολουθείται η δραστηριότητά τους.
Η εργασία είναι δομημένη σε έξι μέρη. Πιο συγκεκριμένα:
Στο 1ο κεφάλαιο περιγράφεται το ηφαίστειο σαν γεωμορφή, τα επιμέρους μορφολογικά του χαρακτηριστικά καθώς και η δομή και η δράση των ηφαιστείων. Αναλύονται το πώς και που δημιουργούνται τα ηφαίστεια, πως το αποθηκευμένο μάγμα φθάνει στην επιφάνεια και τα ηφαιστειακά αναβλήματα, δηλαδή τα υλικά που απελευθερώνονται κατά την έκρηξη του ηφαιστείου. Επιπλέον, περιγράφονται οι τύποι και οι μορφές ηφαιστείων και τέλος γίνεται μία αναφορά στα πρόδρομα φαινόμενα των ηφαιστειακών εκρήξεων.
Στο 2ο κεφάλαιο αναλύονται τα συστήματα παρακολούθησης των ηφαιστείων. Περιγράφεται η δυνατότητα παρακολούθησης της εδαφικής παραμόρφωσης, της σεισμικής παρακολούθησης μέσω των νέων τεχνολογιών (GPS , EDM , κάμερες Web κλπ.) και μέσω της τηλεπισκόπισης η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική στον τομέα αυτό, καθώς με τη βοήθεια αυτής γίνονται σημαντικές μελέτες - παρατηρήσεις. Ακόμη, διευκρινίζονται οι τεχνικές με τις οποίες καταγράφονται τα αέρια και τα αερολύματα που απελευθερώνονται από την έκρηξη, οι ροές λάβας αλλά και οι θερμικές ανωμαλίες του τόπου.
Στο 3ο κεφάλαιο παρουσιάζονται η μορφολογία της Σαντορίνης, η δημιουργία και η ιστορία του ηφαιστείου. Περιγράφονται αναλυτικά η ιστορική ηφαιστειακή δραστηριότητα του νησιού με όλες τις εκρήξεις που έχουν πραγματοποιηθεί ώστε να λάβει τη σημερινή του μορφή, τα αποτελέσματα και τις επιδράσεις αυτών. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στη σημερινή κατάσταση/μορφή του ηφαιστείου.
Στο 4ο κεφάλαιο περιγράφεται το ολοκληρωμένο δίκτυο παρακολούθησης του ηφαιστείου και η σημασία και η δραστηριότητα του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ). Επιπλέον επιχειρείται η παρουσίαση των συστημάτων αυτών με φωτογραφικό υλικό.
Στο 5ο κεφάλαιο παρουσιάζονται αρχικά ορισμένα κύρια χαρακτηριστικά του ηφαιστείου της Αίτνας ενώ γίνεται αναφορά στο τεκτονικό υπόβαθρο της περιοχής σε συνδυασμό με τη γεωλογική της ιστορίας. Επιπλέον γίνεται λόγος για τη σεισμικότητα αλλά και την ηφαιστειακή δραστηριότητα της ευρύτερης του ηφαιστείου περιοχής.
Στο 6ο κεφάλαιο αναφέρονται τα συστήματα και τα δίκτυα παρακολούθησης του ηφαιστείου της Αίτνας. Ειδικότερα, αναλύεται η παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής, των ροών λάβας, της εδαφικής παραμόρφωσης, των εκπομπών ηφαιστειακής τέφρας και της έκλυσης των ηφαιστειακών αερίων αλλά και η παρακολούθηση μέσω υπόηχων.
Τέλος, καταγράφεται μια σύνοψη συμπερασμάτων και ιδεών που σχετίζονται με τη σημασία και την βοήθεια των συστημάτων παρακολούθησης των ηφαιστείων γενικά και ειδικά αυτών των περιοχών μελέτης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-29
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Ηφαίστεια
Λέξεις-κλειδιά:
Αίτνα, Σαντορίνη, συστήματα παρακολούθησης, ηφαιστειακή δραστηριότητα, Ηφαίστειο
Περιγραφή:
167 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

SavinaKarezou.pdf

7 MB