Αξιολόγηση ωριμότητας διαχείρισης χαρτοφυλακίου έργων: Ανασκόπηση βιβλιογραφίας σχετικά με τις διαθέσιμες προσεγγίσεις, εργαλεία και τεχνικές και προσδιορισμός / προσαρμογή ενός εργαλείου αξιολόγησης, κατάλληλου για τον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα

Μεταπτυχιακή Εργασία 26008 198 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση ωριμότητας διαχείρισης χαρτοφυλακίου έργων: Ανασκόπηση βιβλιογραφίας σχετικά με τις διαθέσιμες προσεγγίσεις, εργαλεία και τεχνικές και προσδιορισμός / προσαρμογή ενός εργαλείου αξιολόγησης, κατάλληλου για τον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα
Συγγραφέας:
Τζωρτζάτος, Γεράσιμος, Ξάνθιππος
Επιβλέπων καθηγητής:
Κατσαγούνος, Ηλίας
Περίληψη:
Μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον αναδύονται ανάγκες για την προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Η Βιομηχανία της Πληροφορικής είναι από τους ταχύτερα μεταβαλλόμενους κλάδους. Μια από τις βασικές ανάγκες που προκύπτουν στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στον κλάδο της Πληροφορικής είναι η δυνατότητα μέτρησης της απόδοσης των διαδικασιών και η βελτιστοποίησή τους. Δεδομένου ότι σε πολλές βιομηχανίες, όπως και στην Πληροφορική, μεγάλο μέρος των εσόδων προέρχεται από την εκτέλεση έργων, είναι λογικό και η διοίκηση των έργων να λαμβάνει εξέχουσα θέση στις προτεραιότητες των επιχειρήσεων.
Στην παρούσα διπλωματική εργασία αποτυπώνεται μια σειρά από μεθόδους μέτρησης της ωριμότητας των γραφείων διαχείρισης έργων (PMO). Οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται και τα αποτελέσματα που προκύπτουν, αποτελούν ένα εργαλείο για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης ενός οργανισμού καθώς και σε πολλές περιπτώσεις το έναυσμα για την βελτίωση της θέσης του. Η εφαρμογή μοντέλων αξιολόγησης σε οργανισμούς αναφορικά με την μέτρηση της ωριμότητας στους τρεις βασικούς τομείς διοίκησης, έργων, προγραμμάτων και χαρτοφυλακίου, αναδεικνύει την σπουδαιότητα των διαδικασιών και αποτελεί εφαλτήριο για την ανάπτυξη των οργανισμών.
Στο τελευταίο σκέλος της εργασίας, έγινε απόπειρα διερεύνησης του επιπέδου ωριμότητας επιχειρήσεων που υπάγονται στον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι αυτή του ερωτηματολογίου από την οποία εξάχθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-29
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Τεχνολογία και οικονομία - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Ωριμότητα, Γραφεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου, Γραφεία διαχείρισης προγραμμάτων, Γραφεία διαχείρισης έργων
Περιγραφή:
88 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0