Χαρτογράφηση επιμήκων παραλιακών ράχεων (beach ridges) με τη χρήση Γεωπληροφορικής: Η περίπτωση του Λούρου (Δυτική Στερεά Ελλάδα)

Πτυχιακή Εργασία 25984 226 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Χαρτογράφηση επιμήκων παραλιακών ράχεων (beach ridges) με τη χρήση Γεωπληροφορικής: Η περίπτωση του Λούρου (Δυτική Στερεά Ελλάδα)
Συγγραφέας:
Τζεδάκη, Δήμητρα, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Καρύμπαλης, Ευθύμιος
Περίληψη:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται τη χαρτογράφηση των επιμήκων παραλιακών ράχεων (beach ridges) που βρίσκονται στο ΝΑ τμήμα της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας στο δέλτα του Εύηνου ποταμού. Οι παραλιακές ράχες που μελετήθηκαν, σχηματίζουν μία φραγματική γεωμορφή που διαχωρίζει τη λιμνοθάλασσα από τον Πατραϊκό κόλπο.
Οι επιμήκεις παραλιακές ράχες αποτελούν παράκτιες γεωμορφές απόθεσης, οι οποίες χαρακτηρίζονται από παράλληλα ή ημιπαράλληλα συνήθως πολλαπλά υβώματα που διαχωρίζονται από αύλακες και έχουν σχηματιστεί και διατηρηθεί στις ακτές, τόσο θαλασσών, όσο και λιμνών. Επίσης, αποτελούν παλαιές ακτογραμμές σε παράκτιες περιοχές προέλασης.
Σκοπός της εργασίας είναι η λεπτομερής χαρτογράφηση των ράχεων και η γεωμορφολογική μελέτη της περιοχής που έχουν διαμορφώσει (περιοχή Λούρος). Διερευνήθηκαν οι παράγοντες που ενδέχεται να προκαλέσουν την υποχώρησή τους κάτω από τη στάθμη της θάλασσας κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη επικοινωνία της λιμνοθάλασσας Κλείσοβας με τον Πατραϊκό Κόλπο. Για την επίτευξη των στόχων της έρευνας, έγινε χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (ΓΣΠ) και συγκεκριμένα του λογισμικού ArcGIS 10.4, καθώς και του προγράμματος περιήγησης Google Earth Pro. Χαρτογραφήθηκαν οι ράχες της περιοχής μελέτης, πραγματοποιήθηκε η εκτίμηση των διαχρονικών αλλαγών της ακτογραμμής και εκτιμήθηκε το πώς θα επηρεαστεί ο Λούρος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των διαφόρων διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ακτογραμμή του Λούρου αποτελείται από 10 ή 13 ράχες, ανάλογα με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε. Η διαχρονική παρατήρηση της ακτογραμμής οδήγησε στη διαπίστωση ότι η Άκρα Ευήνου, από το 1945 έως το 2020, έχει υποχωρήσει με ρυθμό 4,53 μέτρα/χρόνο. Επίσης, σύμφωνα με τα δεδομένα της Διακυβερνητικής Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής (IPCC-Intergovernmental Panel on Climate Change) και τον ρυθμό καθίζησης της περιοχής, εκτιμάται πως αν δε ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, η υποχώρηση της περιοχής κάτω από τη στάθμη της θάλασσας έως το έτος 2100 είναι βέβαιη.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-28
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Εύηνος, Ποταμός
Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών
Λέξεις-κλειδιά:
παραλιακές ράχες, ΓΣΠ, Λιμνοθάλασσα Κλείσοβα, Λούρος, κλιματική αλλαγή
Περιγραφή:
71 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

DimitraTzedaki.pdf

5 MB