Γενετικό υπόβαθρο και συνέπειες ύπνου μετά από τρίμηνη διατροφική παρέμβαση σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες Έλληνες

Μεταπτυχιακή Εργασία 25973 263 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Γενετικό υπόβαθρο και συνέπειες ύπνου μετά από τρίμηνη διατροφική παρέμβαση σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες Έλληνες
Συγγραφέας:
Τσιώνη, Σπυριδούλα, Ιωάννης
Επιβλέπων καθηγητής:
Δεδούσης, Γεώργιος
Περίληψη:
Ο ύπνος αποτελεί μια από τις βασικές και σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, και χαρακτηρίζεται ως μια συνεχόμενη κατάσταση με περιορισμένες περιβαλλοντικές αντιδράσεις με επίδραση τη φυσιολογική λειτουργία οργανισμού. Ο κιρκάδιος ρυθμός, δηλαδή το βιολογικό ρολόι του οργανισμού, καλύπτει τη δραστηριότητα του ύπνου σε ένα 24ωρο και είναι σημαντικός τόσο για τη διαμόρφωση της σωματικής δραστηριότητας όσο και για τη κατανάλωση της τροφής. Το γενετικό υλικό του οργανισμού είναι υπεύθυνο για τις παραπάνω λειτουργίες του ύπνου, οι οποίες καθορίζονται από τη γονιδιακή έκφραση. Από τη γονιδιακή έκφραση καθορίζεται, κατά ένα μέρος, και η νόσος της παχυσαρκίας, η οποία τα τελευταία χρόνια πλήττει όλο και περισσότερα άτομα.
Σκοπός της παρούσας παρέμβασης είναι να καταγραφούν οι πιθανές μεταβολές της ποιότητας ύπνου και η συσχέτισή τους με το γενετικό υπόβαθρο υπέρβαρων και παχύσαρκων ενήλικων Ελλήνων κατά τη διάρκεια μιας εξάμηνης διατροφικής παρέμβασης.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ανθρωπομετρικές μετρήσεις και αιμοληψία κατά την έναρξη, στους τρείς μήνες και το τέλος της παρέμβασης. Η παρέμβαση στηρίχτηκε τόσο στη δια ζώσης επαφή όσο και στην εξ αποστάσεως επικοινωνία. Οι εθελοντές κατέγραφαν τα ανθρωπομετρικά τους στοιχεία και απαντούσαν κάθε μήνα ερωτηματολόγια ύπνου, καθώς ακολουθούσαν μια διατροφή απώλειας βάρους.
Από τα ερωτηματολόγια ύπνου υπολογίστηκε το σκορ με σκοπό την εκτίμηση της ποιότητας ύπνου κάθε ατόμου σε κάθε χρονική στιγμή, ενώ από την αιμοληψία αξιοποιήθηκε το γενετικό υλικό για τον προσδιορισμό γονιδίων με σκοπό τον προσδιορισμό πιθανόν συσχετίσεων τους με το σκορ των ερωτηματολογίων ύπνου.
Το σκορ φάνηκε να έχει μια μεταβολή δείχνοντας μια βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου κατά τον τρίτο μήνα μετά από τη τρίμηνη διατροφική παρέμβαση. Στην ανάλυση των σκορ με βάση το φύλο δε βρέθηκε καμία μεταβολή. Στη συνέχεια από τα διαθέσιμα γενετικά δεδομένα επιλέχθηκαν 7 πολυμορφισμοί και συσχετίστηκαν με τα σκορ σε κάθε μήνα με βάση το προσθετικό μοντέλο. Ένας πολυμορφισμός βρέθηκε να έχει στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα τον τρίτο μήνα και στις δυο ομάδες. Πιο συγκεκριμένα ο πολυμορφισμός rs4587807 βρέθηκε να έχει αρνητική συσχέτιση με την ποιότητα ύπνου, καθώς για κάθε αλληλόμορφο κινδύνου το σκορ των ερωτηματολογίων ύπνου αυξάνεται και κατ’ επέκταση η εκτίμηση της ποιότητας του ύπνου μειώνεται. Επιπλέον, οι πολυμορφισμοί συσχετίστηκαν με τη μεταβολή των σκορ από την έναρξη έως τον τρίτο μήνα και από την έναρξη ως τον έκτο μήνα. Μόνο κατά τη μεταβολή από την έναρξη ως τον έκτο μήνα βρέθηκαν στατιστικά σημαντικά ευρήματα, με τον πολυμορφισμό rs4587807 να επιβαρύνει τη μεταβολή σκορ και στις δυο ομάδες. Για το ίδιο χρονικό διάστημα βρέθηκε πως ο πολυμορφισμός rs8043757 μειώνει τη μεταβολή του σκορ κατά 1.44 για κάθε αλληλόμορφο κινδύνου, άρα αυξάνεται η ποιότητα του ύπνου.
Συμπερασματικά, η ποιότητα του ύπνου παρατηρείται να μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της διατροφικής παρέμβασης, ενώ ο πολυμορφισμός rs4587807 φαίνεται να έχει μια συσχέτιση στη μείωση της ποιότητας του ύπνου μέχρι τον τρίτο μήνα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-28
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Παχυσαρκία - Γενετικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
παχυσαρκία, γονίδια, διατροφική παρέμβαση, υπέρβαρο, ύπνος
Περιγραφή:
73 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

SPYRIDOULATSIONI.pdf

2 MB