Επιπολασμός παιδικής παχυσαρκίας ανά χώρα, κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά της οικογένειας και γονεϊκή παχυσαρκία στην Ευρώπη. Μελέτη Feel4Diabetes

Μεταπτυχιακή Εργασία 25961 357 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιπολασμός παιδικής παχυσαρκίας ανά χώρα, κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά της οικογένειας και γονεϊκή παχυσαρκία στην Ευρώπη. Μελέτη Feel4Diabetes
Συγγραφέας:
Κούτρα, Ευαγγελία, Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Μανιός, Ιωάννης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα βασικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας και επηρεάζει παιδιά και εφήβους ανά τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, είναι καίριας σημασίας η δημιουργία αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης. Εφόσον τα χαρακτηριστικά της οικογένειας διαδραματίζουν ένα βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του βάρους σώματος των απογόνων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να διερευνηθούν οι συγκεκριμένοι κοινωνικο-δημογραφικοί παράγοντες της οικογένειας που εμφανίζουν θετική συσχέτιση με την παιδική παχυσαρκία. Επιπλέον, εφόσον η επίπτωση της παιδικής παχυσαρκίας διαφέρει αναλόγως της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης της χώρας, είναι σημαντικό να διερευνηθεί η επίπτωση του κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου της χώρας στον επιπολασμό της.

Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να εξετάσει την πιθανή συσχέτιση μεταξύ κοινωνικο-οικονομικών χαρακτηριστικών της οικογένειας με την παιδική παχυσαρκία, καθώς και την επίπτωση της παιδικής παχυσαρκίας αναλόγως του φύλου, της παχυσαρκίας των γονέων και της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης της χώρας σε ένα μεγάλο δείγμα από 6 Ευρωπαϊκές χώρες.

Μέθοδοι: 9576 άτομα συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα μελέτη (δεδομένα από τη μελέτη Feel4Diabetes). Λογιστική παλινδρόμηση χρησιμοποιήθηκε για να εκτιμήσει τις πιθανές συσχετίσεις μεταξύ κοινωνικο-δημογραφικών χαρακτηριστικών της οικογένειας με την παιδική παχυσαρκία, καθώς και να υπολογίσει την επίπτωση της παιδικής παχυσαρκίας αναλόγως του φύλου, της παχυσαρκίας των γονέων και της οικονομικής κατάταξης της χώρας σε δύο χαμηλού/μεσαίου εισοδήματος χώρες (Βουλγαρία, Ουγγαρία), δύο υψηλού εισοδήματος χώρες (Βέλγιο, Φινλανδία) και δύο χώρες με εφαρμογή μέτρων λιτότητας (Ελλάδα, Ισπανία).

Αποτελέσματα: Παρατηρούνται διαφορές στην επίπτωση παχυσαρκίας αναλόγως του φύλου, με περισσότερα κορίτσια να είναι υπέρβαρα συγκριτικά με τα συνομήλικα αγόρια. Όσον αφορά την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της χώρας, παιδιά από χώρες υψηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου έχουν τις μισές πιθανότητες να πάσχουν από παιδική παχυσαρκία. Αναλόγως των κοινωνικο-δημογραφικών χαρακτηριστικών της οικογένειας, παιδιά από οικογένειες με πιο μακρόχρονη πατρική εκπαίδευση είχαν τις μισές πιθανότητες να πάσχουν από παιδική παχυσαρκία, παιδιά με τουλάχιστον ένα παχύσαρκο γονέα ήταν 2,5 φορές πιο πιθανό να είναι παχύσαρκα ενώ παιδιά των οποίων και οι 2 γονείς είναι παχύσαρκοι έχουν 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για παιδική παχυσαρκία. Όλα τα ανωτέρω αποτελέσματα παρέμειναν στατιστικά μετά την προσαρμογή τους ως προς τις υπόλοιπες μεταβλητές.

Συμπεράσματα: Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει τη διαφορά στην επίπτωση της παιδικής παχυσαρκίας αναλόγως του φύλου, με περισσότερα κορίτσια να είναι παχύσαρκα συγκριτικά με τα αγόρια. Ανέδειξε επίσης ότι τα παιδιά από υψηλού χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από παιδική παχυσαρκία συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους από χώρες χαμηλού εισοδήματος ή από χώρες με εφαρμογή μέτρων λιτότητας. Όσον αφορά τα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά της οικογένειας, η μεγαλύτερης διάρκειας πατρική εκπαίδευση συσχετίζεται αρνητικά με την παιδική παχυσαρκία, ενώ η παρουσία τουλάχιστον ενός παχύσαρκου γονέα εμφανίζει θετική συσχέτιση. Εφόσον η παιδική παχυσαρκία είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας των ημερών μας, οι παρεμβάσεις οφείλουν να επικεντρώνονται στην οικογένεια και να στοχεύουν σε συγκεκριμένους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των αλλαγών στον τρόπο ζωής.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-28
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Αγγλικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Παχυσαρκία στα παιδιά
Παχυσαρκία - Υγιειονολογικές απόψεις
Παχυσαρκία - Κοινωνικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
γονεϊκή παχυσαρκία, παράγοντες κινδύνου, παιδική παχυσαρκία
Περιγραφή:
47 σ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EVANGELIAKOUTRA.pdf

522 KB